gototopgototop
četvrtak, 25. avgust 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „I dalje velike razlike u stavovima između Republike Srbije i predstavnika Prištine“
+ larger fontnormal font- Smaller font
izjava sb unPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj radu UNMIK-a.

Nakon sednice šef srpske diplomatije je izjavio da su na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN-a, koja se održava na svaka tri meseca u skladu sa rezolucijom 1244, i dalje ostale velike razlike u stavovima između delegacije Republike Srbije i predstavnika Prištine.

„Mi smo insistirali na doslednom tumačenju rezolucije 1244, insistirali smo na tome da dijalog u Briselu može da se vodi samo ukoliko je on statusno neutralan, za razliku od prištinske strane koja non-stop prilazi ovim sednicama kao prilici za iznošenje neistina i iznošenju stavova da je Kosova zaokružena, suverena država. Samim tim se krši rezolucija 1244, a to se vidi i iz zahteva pojedinih zamalja koje na svakoj sednici pozivaju druge zemlje da se pridruže priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ja sam na samom početku rekao da očekujem da će i ovoga puta Priština nastaviti sa propagandnim parolama i lažima. Unapred sam izneo nekoliko pitanja koja jasno pokazuju da su ti podaci i tvrdnje koji oni iznose lažni i izmišljeni. Oni stalno govore o genocidu, etničkom čišćenju Albanaca. Kada pogledate brojke i statistiku koja je porazna, vidite da u stvari je izvršeno etničko čišćenje Srba.

U najvećim gradovima na KiM Srba gotova da i nema. U Prištini je 1981. godine bilo više od 40.000 Srba, danas ih ima nekoliko stotina. U drugim gradovima Uroševcu, Podujevu, Gnjilanu, Prizrenu taj broj je daleko manji.

Istakli smo opredeljenje da mi želimo kontruktivan dijalog, ali za taj dijalog je potrebno da sve strane implementiraju ono što je dogovoreno u Briselu.

Kosovska strana ne primenjuje ono što se dogovara u Briselu, to je i američki potpredsednik Bajden izneo u Prištini, da Albanci sa Kosova moraju da rade na formiranju ZSO i mi smo na tome insistirali.

Zanimljivo je da mnoge zemlje traže da se prorede ova zasedanja u SB UN-a. To je motivisano željom da se ova tema skine sa dnevnog reda UN-a. Mi zato držimo visok nivo naših ljudi koji nastupaju na ovim sednicama i insistiramo da se ove sednice održavaju na svaka tri meseca jer to pokazuje da su UN i dalje važan faktor za situaciju na KiM", izjavio je ministar Dačić.