gototopgototop
utorak, 26. jul 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srpske diplomate pomažu građanima BiH na Igrama u Brazilu
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic - crnadak 2Prvi potpredsenik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom.

Ministri Dačić i Crnadak danas su razgovarali o detaljima Sporazuma o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, potisanog još 2012. godine.

Nakon sastanka, ministri su na zajedničkoj konferenciji za novinari istakli da će srpske diplomate u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Brazilu biti na usluzi i građanima Bosne i Hercegovine tokom predstojećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Sličnu pomoć srpske vlasti ponudile su državljanima BiH na svetskom fudbalskom prvenstvu 2014, takođe u Brazilu.

Crnadak je konstatovao da je dogovor pokazatelj da su dve države spremne da sarađuju u korist građana i da to nije samo prazna priča.

"To nam je važno iz praktičnih razloga, jer imamo delegaciju sportista, novinara, turista i važno je da će na ovaj način moći da im se obezbedi pomoć. U protivnom, morali bismo to da činimo iz Sarajeva, što je znatno teže i skuplje", istakao je ministar Crnadak.

Dvojica ministara istakla su da će narednih dana konzularni sektori definisati sve detalje sporazuma.

Ministri Dačić i Crnadak su poručili da Srbija i Bosna i Hercegovina ostaju najbliži partneri i da je zajednički put dve države - put saradnje, a ne konflikata.