gototopgototop
četvrtak, 30. jun 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Učešće Republike Srbije na Preglednoj bezbednosnoj konferenciji OEBS-a u Beču
+ larger fontnormal font- Smaller font
Pregledna bez. konfGodišnja Pregledna konferencija OEBS-a o bezbednosti održana je u Beču od 28. do 30. juna 2016. godine. Ova godišnja konferencija, koja se redovno održava saglasno odluci Ministarskog saveta OEBS-a iz decembra 2002. godine, predstavlja najznačajniji skup OEBS-a u prvoj, vojno-političkoj dimenziji.

Na ovom skupu iz Ministarstva spoljnih poslova učestvovao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović i šef Misije Republike Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Vuk Žugić, a iz Ministarstva odbrane zastupnik pomoćnika ministra za politiku odbrane i načelnik uprave za organizaciju Sektora za politiku odbrane general-major Slađan Djorđević.

Na otvaranju konferencije razmotreno je pitanje evropske bezbednosti i razmenjena su mišljenja o ključnim bezbednosnim pitanjima i doprinosu OEBS-a u suočavanju sa tim izazovima. Takođe, održane su i posebne sednice posvećene: postizanju bezbednosti i stabilnosti u regionu OEBS-a u kontekstu razvoja događaja u Ukrajini; razmatranju konfliktnih situacija kojima se bavi OEBS; izazovima koje donose transnacionalne bezbednosne pretnje, poput nekontrolisanih migracija i terorizma; jačanju instrumenata OEBS-a u prevenciji i upravljanju krizama, kao i postkonfliktnoj rehabilitaciji i kontroli konvencionalnog naoružanja i merama za izgradnju poverenja.