gototopgototop
sreda, 08. jun 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu ambasadoru Slovenije u Beogradu
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo mspPovodom izjave predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora tokom posete Hašima Tačija 6. i 7. juna 2016. godine, danas je u Ministarstvo spoljnih poslova pozvan ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji Vladimir Gasparič.

Tom prilikom, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova ambasador Goran Aleksić je ambasadoru Gaspariču uručio protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova zbog izjave predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora u kojoj je on pozvao na priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova i podržao njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama i integracijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije podseća da ovo nije prvi put da slovenački zvaničnici pozivaju na priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što ugrožava najviše interese Republike Srbije.

Pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je ukazalo da izjave slovenačkih zvaničnika u vezi s jednostrano proglašenom nezavisnošću tzv. Kosova suštinski podrivaju napore koje Republika Srbija i Evropska unija ulažu u statusno neutralni dijalog između Beograda i Prištine, što je jedini legitimni okvir za postizanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji. Slovenačkoj strani je predočeno da se ubuduće uzdrži od ovakvih i sličnih izjava koje direktno nanose štetu našim bilateralnim odnosima i međusobnom poverenju.