gototopgototop
sreda, 18. maj 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na ministarskom sastanku Saveta Evrope
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic savet_evrope_sofia_18520164Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivica Dačić na 126. ministarskom sastanku Saveta Evrope koji se održava u Sofiji:

„Poštovani gospodine Predsedavajući,
Uvažene kolege ministri, ekselencije,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da učestvujem na Ministarskom sastanku Saveta Evrope i iskoristim ovu priliku da sa svojim kolegama ministrima i drugim šefovima delegacija razmenim mišljenja o aktuelnim otvorenim pitanjima sa kojima se Evropa suočava.

Najpre, želim da zahvalim Bugarskoj na odličnoj organizaciji Sastanka, kao i da uputim čestitke zbog posvećenosti i načina na koji je u prethodnim periodu predsedavala Komitetom ministara.

Istovremeno, želeo bih i da čestitam Estoniji i poželim joj uspešno predsedavanje Komitetom u narednom periodu, uz uveravanje da u obavljanju te važne funkcije može računati na podršku Republike Srbije.

Sa velikom pažnjom smo analizirali Treći izveštaj generalnog sekretara Saveta Evrope o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava o izazovima sa kojima je Evropa danas suočena. Delimo zajedničku zabrinutost u vezi sa problemima koji su prepoznati u ovom izveštaju. Terorizam, migrantska kriza, nestabilnost i sukobi u pojedinim delovima našeg kontinenta, kao i ekonomska kriza, predstavljaju svojevrsnu pretnju osnovnim vrednostima koje Savet Evrope nastoji da zaštiti. Po našem dubokom uverenju, jedini efikasan odgovor je u zajedničkom angažovanju svih članica.

Smatramo da aktivnosti Saveta Evrope u suzbijanju terorizma, na dugoročnom planu, mogu biti uspešne, jer su fokusirane na korene i generatore ovog globalnog zla. Pravni okviri, obrazovanje, internet i druge važne oblasti, treba da budu sfere u kojima bi države članice trebalo odlučno da inkorporiraju i ojačaju standarde Saveta Evrope, a koje će još odlučnije primenjivati.

Aktuelna migrantska kriza predstavlja izazov bez presedana za Evropu i svojevrstan je test političke solidarnosti i očuvanja stabilnosti. Srbija je jedna od zemalja koja je bila i ostaje na udaru velikog talasa migranata. To predstavlja veliko opterećenje za našu zemlju, koja inače ima velika i bolna iskustva sa izbeglicama i interno raseljenim licima. Smatramo da migrantska kriza zahteva odlučan i pre svega jedinstven i koordinisan odgovor svih evropskih država.

Istovremeno, u Srbiji ulažemo velike napore kako bismo ovaj problem rešavali na najhumaniji način, uz odgovarajući prihvat, privremeni smeštaj i pristup informacijama o proceduri azila. Posebnu pažnju posvećujemo ranjivim grupama, naročito deci, nastojeći da ih zaštitimo od zloupotrebe i potencijalnih opasnosti organizovanog kriminala, kao i pružajući im psiho-socijalnu podršku u saradnji sa UNICEF-om i Danskim savetom za izbeglice.

Smatramo da Savet Evrope poseduje instrumente i kapacitete da, u skladu sa svojim mandatom, doprinese rešavanju problema u kriznim područjima, kroz angažovanje na planu očuvanja demokratije, zaštite ljudskih i manjinskih prava i vladavine prava, u domenu ustavnih i zakonodavnih reformi u pravosuđu, kao i u borbi protiv korupcije. Istovremeno, mišljenja smo da bi svako angažovanje Saveta Evrope u politički nestabilnim ili kriznim situacijama u osnovi trebalo da počiva na konsenzusu svih država članica.

Uvažene kolege,
Dame i gospodo,

Nesporno je da se Evropa nalazi na velikom ispitu tolerancije i solidarnosti na više polja, i da bez jednog i drugog teško može prevazići sve teškoće sa kojima se suočava. Iskustva na našem nacionalnom planu, kao i u regionu nam daju povoda da se pozovemo na principe konstruktivne saradnje i tolerancije radi postizanja viših ciljeva sa kojima bismo se svi složili.

U tom duhu, podsećam vas na konstruktivnost koju je Srbija demonstrirala prihvativši interakciju Saveta Evrope sa privremenim institucijama samouprave na KiM u njihovom funkcionalnom kapacitetu. Viši cilj u ovom slučaju predstavlja naša uverenost da aktivnosti Saveta Evrope na KiM treba da budu nastavljene radi efikasne primene principa i standarda u domenu demokratije, zaštite ljudskih i manjinskih prava, vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa. Istovremeno, za nas je jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje Saveta Evrope na KiM, uz poštovanje rez. 1244 SB UN i očekujemo da će Savet Evrope nastaviti da dosledno poštuje ovoj principijelni stav.

Zahvaljujem na pažnji."