gototopgototop
petak, 26. februar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bilateralne konsultacije iz oblasti bezbednosne politike sa Slovenijom
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaRedovne bilateralne političke konsultacije iz oblasti bezbednosne politike između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za inostrane poslove Republike Slovenije održane su u Ljubljani, 25. februara 2016. godine.

Slovenačku delegaciju predvodila je v.d. generalnog direktora za multilateralu, razvojnu saradnju i međunarodno pravo ambasador Sanja Štiglic, a srpsku v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova ambasador Branimir Filipović.

Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o aktuelnim bezbednosno-političkim i drugim temama, uključujući i aktuelnu migracionu krizu. Razgovarano je o saradnji Srbije i NATO kroz Partnerstvo za mir, saradnji sa KFOR na KiM, kao i regionalnim bezbednosnim izazovima. Pažnja je posvećena je i borbi protiv terorizma – koja, u savremenim uslovima, zahteva još bližu saradnju svih međunarodnih aktera, kao i pitanjima razoružanja, neproliferacije i kontrole naoružanja.

Tokom boravka u Ljubljani ambasador Filipović primljen je i kod državnog sekretara u Ministarstvu inostranih poslova Slovenije ambasadora Dragoljube Benčine, sa kojom su potvrđeni veoma dobri bilateralni odnosi Srbije i Slovenije, kao i intenzivan politički dijalog na svim nivoima.