gototopgototop
sreda, 20. januar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na drugom Trilateralnom sastanku ministara spoljnih poslova Srbije, Italije i Albanije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Trilaterala - TiranaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Tirani na drugom Trilateralnom sastanku ministara spoljnih poslova Srbije, Italije i Albanije.

Šef srpske diplomatije izjavio je nakon sastanka da je važno nastaviti trilateralne sastanke šefova diplomatija Srbije, Italije i Albanije, jer to doprinosi stabilnosti u regionu i poručio da treba raditi na realizaciji zajedničkih projekata.

Ministar Dačić je, posle sastanka koji je imao sa italijanskim kolegom Paolom Djentilonijem i albanskim kolegom Ditmirom Bušatijem, istakao da Srbija ima veoma dobre odnose sa Italijom, a Italija sa Albanijom.

"Zato treba sačuvati ovaj format, jer može da nam mnogo pomogne u narednom periodu", rekao je ministar Dačić, naglasivši da je važno međusobno dogovoriti korake za naredni period koji bi se temeljili na zajedničkim interesima.

Ministar Dačić je upozorio da će svi projekti o kojima se govorilo kroz niz zajedničkih inicijativa i mehanizama ostati "mrtvo slovo na papiru" ukoliko se na iznađe zajednički model kako da se realizuju.

"Pored toga što definišemo zajedničke projekte, treba da iznađemo održive načine realizacije projekata od kapitalnog značaja - od saobraćajne infrastrukture, energetike pa do drugih projekata vezanih za kulturu, mlade generacije", poručio je šef srpske diplomatije.

Takođe je ukazao na zajedničke probleme, kao što je energetika odnosno snabdevanje gasom.

Dačić je rekao da je sa sagovornicima razgovarao o bezbednosnim izazovima i migrantskoj krizi, podsetivši da EU nema jedinstven stav kad je reč o odgovoru na priliv migranata i izbeglica.

Kako je naveo, ovih dana se očekuju reakcije pojedinih zemalja "koje će uticati, po sistemu spojenih sudova ili lančane reakcije, na naše stavove, samim tim i stav Makedonije, i doći ćemo u situaciju da se ta kriza opet mora rešavati na granici Grčke i Makedonije".

"Ponašaćemo se mnogo evropskije i humanije nego neke države članice EU, ali opet ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan bude sabirni centar za migrante, jer nismo u mogućnosti da to izdržimo i to bi stvorilo velike tenzije i političku nestabilnost u regionu", istakao je.

Osvrnuvši se na odnose Srbije i Albanije, on je rekao da je cilj da se ti odnosi što više relaksiraju i da se razlike koje postoje oko pojedinih političkih pitanja stave u drugi plan, a da dve zemlje traže zajedničke interese za budućnost.

"U političkom smislu veoma nas raduje dobra saradnja koja je uspostavljena između Srbije i Albanije. Nastavićemo u tom smislu. Raduju nas i brojni projekti koje smo zajedno lansirali kao što je otvaranje Kancelarije za mlade, projekti koji se tiču razmene studenata...", rekao je Dačić.

On je najavio da će sledeći trilateralni sastanak biti održan u Beogradu na jesen ili početkom 2017. godine.