gototopgototop
utorak, 19. januar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa ministrom inostranih poslova Slovenije Karlom Erjavecom
+ larger fontnormal font- Smaller font
erjavecPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Slovenije Karlom Erjavecom.

Nakon sastanka ministar Dačić je istakao da je ministar Erjavec danas obavestio predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o slovenačkoj inicijativi za rešenje izbegličke krize.

"Slažemo se sa njihovim predlozima - boljom kontrolom ili dodatnim policijskim snagama na granici između Grčke i Makedonije, ali to treba da bude deo jedinstvene politike", izjavio je Dačić.

Ministar Dačić je izjavio je da, pošto se očekuje da će Austrija, Slovenija i Hrvatska uvesti oštriju kontrolu granica, logično očekivati da će to učiniti Srbija i Makedonija.

"Naša reakcija će zavisiti od reakcije drugih država koje su na putu ka Zapadnoj Evropi. Niko od nas ne može očekivati da izbeglice ostanu u Srbiji, niti da ćemo prihvatiti da se izbeglice vraćaju", rekao je Dačić na konferenciji za medije posle sastanka sa šefom slovenačke diplomatije.

Dačić je izjavio da "niko neće ostati u Srbiji, osim onih koji traže azil".

"Nikada nećemo biti nekorektni prema izbeglicama, ali ne možemo dozvoliti da dođe do destabilizacije prilika na Zapadnom Balkanu." On je ocenio da je potrebno usaglasiti saradnju svih zemalja na zapadnobalkanskom putu.

"Srbija traži od EU da se uspostavi jasna evropska politika. Mi smo protiv jednostranih poteza bilo koje države", izjavio je šef srpske diplomatije.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec izjavio je da će, ako Austrija i Nemačka uvedu strože mere za prijem migranata, to učiniti i Slovenija.

„Očekujemo u nekim zemljama strože kontrole na granicama. To za države na Zapadnobalkanskom migrantskom putu znači da će postati dzep. Zato je važno da se na vreme uvedu neke mere", rekao je Erjavec.

Erjavec je ocenio da je potrebna koordinacija sa državama na Balkanskom putu migranata i da u tome Srbija ima izuzetnu ulogu.

Zbog odsustva zajedničkog evropskog rešenja slovenački premijer Miro Cerar je predložio određene mere predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru i predsednicima vlada svih zemalja na Balkanskom izbegličkom putu, izjavio je Erjavec.

Ministar Erjavec je odao priznanje aktivnostima Srbije u izbegličkoj krizi i konstantovao da je Beograd kredibilan partner u rešavanju tog problema.