gototopgototop
sreda, 13. januar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministra Dačića sa Angelinom Ajhorst
+ larger fontnormal font- Smaller font
79df91b4-7a4d-4577-a93b-44496d164946Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa Angelinom Ajhorst, direktorom Odeljenja za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi EU, koja danas boravi u Beogradu.

Angelina Ajhorst i ministar Dačić su izrazili zadovoljstvo odlukom o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja (Poglavlje 35 i Poglavlje 32) decembra prošle godine i konstatovali da će Srbija nastaviti sa sprovođenjem reformi i daljim angažmanom u procesu evrointegracija. Ajhorst je izrazila očekivanje da će tokom narednog perioda biti otvorena i poglavlja 23 i 24. U kontekstu procesa normalizacije odnosa sa Prištinom Dačić je istakao da su zahvaljujući aktivnom angažmanu Beograda postignuti brojni važni dogovori u okviru dosadašnjeg toka dijaloga sa Prištinom, koji će biti nastavljen tokom januara.

Ajnhorst je posebnu pažnju posvetila prilikama u regionu Zapadnog Balkana i istakla značaj daljeg jačanja regionalne saradnje i međusobnog poverenja. Posebna pažnja u razgovoru posvećena je daljim aktivnostima Srbije u okviru Poglavlja 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, pre svega po pitanju usklađivanja zakonodavnog okvira, a potom i daljeg usklađivanja sa spoljnom politikom EU. U tom kontekstu, obostrano je konstatovano da bi trebalo intenzivirati saradnju na političkom i ekspertskom nivou.

U razgovoru su, takođe, razmotrena dešavanja na široj međunarodnoj sceni, sukobi koji i dalje potresaju regione u evropskom susedstvu, a poseban interes iskazan je za stavove Srbije po ovim pitanjima.