gototopgototop
sreda, 07. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Rodna ravnopravnost u vojsci pojačava bezbednost za sve, izjavili su učesnici zajedničkog sastanka Foruma za bezbednosnu saradnju i Stalnog saveta OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
710015 osce_becImplementacija rodne ravnopravnosti u vojsci je proces koji je u toku, ali dalji napori su neophodni u cilju poboljšanja učešća žena u odlučivanju u okviru oružanih snaga, rekli su eksperti koji su danas u Beču učestvovali u zajedničkoj sesiji Foruma za bezbednosnu saradnju (FSC) i Stalnog saveta OEBS-a.

Zajednička sesija, organizovana za vreme predsedavanja Norveške FSC-u, a Srbije OEBS-u u 2015, pružila je platformu za razmenu najboljih praksi na prostoru OEBS-a.

Razgovori su se bavili i praktičnom primenom Rezolucije 1325 SB UN o ženama, miru i bezbednosti, čija se petnaesta godišnjica usvajanja navršava ove godine. Kao dokument koji predstavlja prekretnicu, ova rezolucija se bavi nesrazmernim i specifičnim uticajem koji oružani sukobi imaju na žene, prepoznavši značaj ravnopravnog učešća žena u očuvanju i unapređenju mira i bezbednosti, kao i potrebe da se poboljša zaštita žena i devojaka i njihovih prava.

U raspravi je naglašen značaj sveobuhvatnog pristupa u sprovođenju rodne ravnopravnosti uspostavljanjem široke saradnje sa drugim državnim organima kao i sa civilnim sektorom.

Hana Sise, viša savetnica u norveškom Ministarstvu odbrane, navela je da rodna ravnopravnost unapređuje raznolikost u okviru oružanih snaga, što za rezultat ima njihovu povećanu operativnu sposobnost, koja ih dalje čini izdržljivijim i fleksibilnijim.

Podizanje odgovornosti za rodna pitanja na viši nivo komandnog lanca igra važnu ulogu u efikasnom sprovođenju rodne ravnopravnosti, rekla je Luiz Olson, rukovodilac Odeljenja za istraživanje i politike na temu roda, mira i bezbednosti na Akademiji Folke Bernadot.

Osvrćući se na lekcije naučene tokom Programa obuke instruktora za rodna pitanjima, uvedenog u okviru Oružanih snaga Švedske, Olson je rekla: „Radi se o programu namenjenom rukovodstvu koji, u cilju jačanja organizacije, najvišim rukovodiocima pruža znanja i veštine u oblasti rodne ravnopravnosti i rezolucija UN o ženama, miru i bezbednosti".

Govoreći o rezultatima Srbije u primeni Rezolucije 1325 SB UN, brigadni general Slobodan Joksimović rekao je da su žene danas zastupljene u svim kategorijama vojnog sastava. Takođe je naveo i da je jedan od prioriteta u narednom periodu stvaranje uslova za postizanje većeg učešća žena procesima odlučivanja.

Među govornicima bili su i admiral Jonas Hagren, šef Odeljenja za politiku i planiranje, i kapetan Ana Bjorson, savetnica za rodna pitanja i projektni koordinator Programa obuke za rodna pitanja u Generalštabu Oružanih snaga Švedske.Foto:OSCE/Micky Kroell