gototopgototop
petak, 02. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Novi bezbednosni izazovi pojačavaju potrebu da OEBS prilagodi svoje mirovne operacije, izjavio je predsedavajući OEBS Dačić na ministarskom skupu u Njujorku
+ larger fontnormal font- Smaller font
210015 dacic_new_yorkNastanak sve složenijih transnacionalnih i međusobno povezanih pretnji bezbednosti podrazumeva da OEBS mora da traži načine da prilagodi svoje mirovne operacije i ceo mehanizam za rešavanje konfliktnih ciklusa, izjavio je u četvrtak predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić na početku ministarskog skupa na marginama 70. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Skup je organizovalo predsedavanje Srbije OEBS-u u 2015. godini kako bi se izvršila procena glavnih izazova s kojima se mirovne operacije Organizacije suočavaju u pogledu politika i strategija, kao i da bi se unapredio dijalog o predstojećim koracima 57 država učesnica OEBS-a.

Kao svetski najveći regionalni bezbednosni aranžman na osnovu Glave VIII Povelje UN, koji nudi sveobuhvatan pristup u više dimenzija, OEBS je u jedinstvenoj poziciji da pruža doprinos mirnom rešavanju sporova, rekao je Dačić.

„Odgovor OEBS-a na krizu u i oko Ukrajine je još jednom pokazao relevantnost Organizacije u upravljanju krizama i rešavanju konflikata, uključujući njenu sposobnost da brzo reaguje i donese rezultate na terenu", rekao je. „OEBS u ovom trenutku traži načine za povećanje svog kapaciteta za pokretanje i održavanje složenih mirovnih misija koje su po prirodi suštinski civilne. Takve misije bi bile opremljene konkretno prilagođenim sredstvima i resursima, uz mogućnost raspoređivanja u različitim fazama konfliktnog ciklusa".

Dačić je takođe pozdravio novi podsticaj koji su Ujedinjene nacije dale debati o mirovnim operacijama kroz tekući Pregled mirovnih operacija i izveštaj Panela na visokom nivou o mirovnim operacijama.
Glavni govornik na skupu bio je ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter, u svojstvu člana Ministarske trojke OEBS-a i kao prethodni predsedavajući OEBS.

„Jedna od velikih vrednosti OEBS-a je njegova sposobnost da angažuje izuzetno široku ekspertizu kroz civilne članove misije koji su sekondirani ili angažovani po ugovoru. Međutim, izazovi prevazilaze nivo pojedinačnih eksperata. Oni se odnose na deficit u operativnim kapacitetima", rekao je Burkhalter.

„OEBS mora da se prilagodi današnjim potrebama za sprovođenje efikasnih mirovnih operacija. Potrebno mu je više resursa za planiranje. Treba da istražimo načine da se odobri uključivanje robusnijih kapaciteta u misije OEBS-a – kao i političke, finansijske i pravne implikacije koje bi to imalo", izjavio je švajcarski ministar i na kraju se založio za jako partnerstvo OEBS sa UN u ovoj oblasti.

„Čini se realnim da će se Ujedinjene nacije u sve većoj meri okretati regionalnim organizacijama kako bi podelile teret rešavanja konflikata i unapređenja mira. Na nama je odgovornost da obezbedimo da OEBS bude spreman da odigra svoju ulogu".

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer bio je moderator diskusija.

„Karakter izazova s kojima se danas suočavamo iziskuje jače institucionalne kapacitete OEBS-a i zato pozdravljam današnju debatu među državama učesnicama o načinima jačanja sposobnosti OEBS-a za sprovođenje mirovnih operacija", rekao je Zanijer. „Takođe uvažavam podršku UN jačanju naše saradnje na osnovu Glave VIII Povelje UN".
Foto:OSCE/Micky Kroell