gototopgototop
petak, 18. decembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Seminar "Evropske integracije Zapadnog Balkana" održan u Stokholmu
+ larger fontnormal font- Smaller font
20151218 122246_001Vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova  za Evropsku uniju Marina Jovićević učestvovala je 18. decembra 2015. godine na seminaru "Evropske integracije zapadnog Balkana" koji su u Stokholmu organizovali Evropska komisija i Ministarstvo inostranih poslova Švedske.

Osnovna tema seminara, koji je bio otvoren i za javnost, bilo je pospešivanje politike proširenja i jačanje regionalne saradnje. Istaknuta je potreba da Evropska unija i države članice nastave da pružaju punu podršku regionu u nastojanjima da se što brže integriše u Evropsku uniju.

Ministar inostranih poslova Švedske Margot Valstrom još jednom je potvrdila da će Švedska, kao i do sada, nastaviti dosledno da se zalaže za prijem svih zemalja Zapadnog Balkana u EU, u skladu sa dostignućima svake ponaosob.

Komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han afirmativno je ocenio napredak Zapadnog Balkana u evropskim integracijama i regionalnoj saradnji tokom 2015. godine i najavio dalju podršku Evropske komisije procesu proširenja i boljem povezivanju regiona u okviru Berlinskog procesa.

Na seminaru su govorili i Ministar inostranih poslova Makedonije, ministri za evropske integracije Albanije i Kosova*, zamenik Ministra inostranih poslova BIH i državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.