gototopgototop
četvrtak, 22. januar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sećanje na holokaust pomaže poboljšanju uzajamnog poštovanja u modernim društvima, naglašeno je na sastanku Stalnog saveta OEBS
+ larger fontnormal font- Smaller font
2212015 oebs_aktuelnoSećanje na holokaust nas podseća da naša društva imaju još mnogo da nauče i ulože još napora kako bi se suprotstavila predrasudama, antisemitizmu i ksenofobiji, glavna je poruka sastanka Stalnog saveta OEBS održanog 22. januara, posvećenog obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta (27. januar).

Tragedija holokausta se ne sme nikada zaboraviti. Proces prisećanja na te strašne događaje i odavanja počasti žrtvama pomaže negovanju uzajamnog poštovanja među ljudima različitih vera i religija, kao i razumevanju međusobnih razlika na dubljem nivou i sa većim saosećanjem. Naglašeno je da ovo pomaže izgradnji pravednijeg društva.

U obraćanju Stalnom savetu, ser Endrju Barns, predsednik Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA), rekao je: "Edukujući buduće generacije, osiguraćemo da sećanje holokaust i njegove žrtve ne izbledi s vremenom, već ostane sveprisutno podsećanje na to šta se može desiti kada društva dozvole da im se politički život zarazi rasnom i verskom mržnjom".

Ambasador Roksanda Ninčić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i šef srpske delegacije u IHRA, izjavila je da je Srbija, zajedno sa drugim članicama i posmatračima IHRA, posvećena sećanju i odavanju počasti žrtvama holokausta, kao i borbi protiv antisemitizma, rasizma i predrasuda protiv Roma i Sinta.

„Borbu protiv svake vrste ekstremizma i netolerancije, na nacionalnom i međunarodnom nivou treba započeti sećanjem na prošlost, jer to naša zaostavština budućim generacijama, ali i lekcija o našim iskustvima i njihovom posledicama", izjavila je Ninčić.

Ninčić je dodala da će Srbija kao predsedavajuća OEBS-u u 2015. sarađivati sa Organizacijom i njenim međunarodnim partnerima na jačanju napora za borbu protiv antisemitizma.

Nakon sastanka Stalnog saveta, Izraelska ambasada u Beču predstavila je interaktivnu izložbu „Spomenik dobrih dela – dečji snovi i nade za vreme holokausta", posvećenu deci stradaloj u holokaustu i sećanju na njih.


Foto:OSCE/Vera Djemelinskaia