gototopgototop
petak, 20. novembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg u poseti Beogradu
+ larger fontnormal font- Smaller font
L1010375Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić sastali su se danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u okviru njegove posete Beogradu.

Na sastanku je ocenjeno da je poseta generalnog sekretara NATO-a Srbiji veoma značajna za obe strane i da predstavlja veliki iskorak u odnosima Republike Srbije i NATO-a.

Ministri Dačić i Gašić izrazili su zadovoljstvo odlukom NATO-a o punoj relaksaciji Vazdušne zone bezbednosti što predstavlja dokaz partnerskog odnosa Republike Srbije i NATO-a i potvrdu odlične saradnje Vojske Srbije i KFOR-a.

Tokom razgovora bilo je reči o daljem unapređenju saradnje Republike Srbije i NATO-a kroz program Partnerstvo za mir, aktuelnoj situaciji na KiM, regionalnoj saradnji i bezbednosnim izazovima.

Ministar Dačić istakao je da Republika Srbija vidi prostor za dalje unapređenje saradnje sa NATO u okviru raspoloživih mehanizma PzM, u skladu sa politikom vojne neutralnosti, kao i našim opredeljenjem da doprinesemo jačanju regionalne i globalne bezbednosti.

Ministri Dačić i Gašić su posebno ukazali na značaj nesmanjenog prisustva snaga KFOR-a na KiM i garancije NATO-a u vezi sa prisustvom tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM, kao i očuvanja srpske kulturne i crkvene baštine.

Ministar Dačić informisao je generalnog sekretara NATO-a o rezultatima našeg predsedavanja OEBS- u, a ministar Gašić o postignutim rezultatima vojne saradnje sa Alijansom i našim učešćem i planovima za buduće angažovanje u UN i EU multinacionalnim operacijama.

Zajednički je konstatovano da terorizam predstavlja veliku pretnju za ceo svet i da je potrebno dodatno angažovanje svih međunarodnih činilaca u suzbijanju ovog fenomena.


Ključne reči: saopštenja Ivica Dačić NATO