gototopgototop
ponedeljak, 16. novembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić sa ambasadorima Italije i Nemačke u Beogradu
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic manco_ditmanPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadore Republike Italije i Savezne Republike Nemačke Djuzepea Manca i Aksela Ditmana.

Ambasadori su ministru Dačiću uručili pozivno pismo nemačkog i italijanskog ministra inostranih poslova Frank-Valtera Štajnmajera i Paola Djentilonija za učešće na sedmoj godišnjoj konferenciji ministara inostranih poslova Jugoistočne Evrope, koja će se održati 24. novembra 2015. u Berlinu, u organizaciji „Aspen instituta Nemačka" i zemalja partnera – što je ove godine Italija.

Cilj konferencije je da omogući visokim zvanicama iz JIE, EU i SAD da razmotre pitanja u vezi sa izbegličkom krizom, pomirenjem u regionu, modernizacijom i ekonomskim prosperitetom i utvrde načine za uspostavljanje bliže regionalne saradnje i za dalje intenziviranje integracija u evropske i evro-atlantske strukture. Šef srpske diplomatije prihvatio je poziv i najavio da će učestvovati na konferenciji.

U razgovoru su razmotrena i pitanja procesa evropske integracije Srbije, migratorna kretanja i priprema Ministarskog sastanka OEBS-a. Izneto je očekivanje da će polovinom decembra biti održana Druga međuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena prva pregovaračka poglavlja. Ocenjeno je da je Srbija u dosadašnjem postupanju bila kredibilan partner EU kada je reč o migratornoj krizi.

Ministar Dačić je obavestio da su pripreme za Ministarski sastanak OEBS-a u završnoj fazi i da se očekuje učešće predstavnika 57 zemalja članica, mediteranskih i azijskih partnera i brojnih međunarodnih organizacija.