gototopgototop
četvrtak, 08. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Luksemburgu na Konferenciji posvećenoj istočnomediteranskoj - zapadnobalkanskoj ruti
+ larger fontnormal font- Smaller font
unnamedGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Konferenciji posvećenoj istočnomediteranskoj -zapadnobalkanskoj ruti Luksemburgu:

„Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo što smo se danas okupili u pokušaju da nađemo pravi odgovor i najadekvatnije rešenje za goruće pitanje mešovitih migracija sa kojima se Evropa u poslednje vreme suočava. Svojom kompleksnošću i težinom, ova tema zahteva da joj se svi maksimalno ozbiljno i intenzivno posvetimo.

U ovom momentu Srbija je, usled aktuelne seobe naroda, jedna od najugroženijih zemalja. Iako najvećem broju migranata i izbeglica nije krajnje odredište, Srbija se našla u samom centru zapadnobalkanske migracione rute i kroz nju prolaze gotovo svi migranti i izbeglice koji su se iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih nestabilnih područja, pre svega Bliskog istoka, uputili ka zemljama zapadne i severne Evrope, preko država članica EU - Grčke i Bugarske.

Od početka ove godine do danas, na teritoriji Republike Srbije ukupno je registrovano preko 200.000 iregularnih migranata, što je u odnosu na celu 2014. godinu više za 8,6 puta. Od ovog broja, njih 190.000 je izrazilo nameru da zatraži azil, a to je učinilo oko 600 njih. U poslednje vreme ih i do 5.000 dnevno uđe na teritoriju Republike Srbije i taj broj ne jenjava, već se samo povećava. Većina migranata koji uđu na našu teritoriju se registruju, obezbeđuje im se smeštaj, hrana i medicinska nega.

Srbija dobro razume situaciju u kojoj se migranti nalaze, jer je srpski narod i sam u bliskoj prošlosti bio primoran na migracije i spašavanje života pred ratnim dešavanjima, što ga čini veoma osetljivim za njihove probleme. Način na koji smo se suočili sa različitim aspektima migracione krize i empatija koju smo pri tom prema migrantima pokazali do sada su veoma pozitivno ocenjeni, kako od strane institucija i država članica EU, tako i od strane samih migranata i arapskih zemalja. Sve to nam veoma mnogo znači i čini nas ponosnim.

Međutim, teret koji moramo da nosimo tokom ove krize svakim danom postaje sve veći i sve teži. Srbija se već dve decenije nosi sa velikim brojem izbeglica iz BiH i Hrvatske. U ovom momentu ih je 35.000, a uz njih, zbrinjavamo još 200.000 interno raseljenih lica sa KiM, dok se 300.000 nalazi u procesu integracije Za zemlju naših kapaciteta to je ogroman teret, a priliv novih migranata predstavlja dodatno opterećenje.

Dame i gospodo,

NUŽNO je što pre, na nivou EU dogovoriti sveobuhvatno, održivo rešenje, koje će uključiti i tranzitne zemlje, koje se nalaze na zapadnobalkanskoj ruti. Mi želimo da budemo deo tog zajedničkog rešenja i spremni smo da preuzmemo svoj deo odgovornosti, kada Evropska unija usaglasi strategiju za rešenje migrantske krize. Uveravam vas da ćemo i dalje biti kredibilan partner EU i da ćemo nastaviti da se prema migrantima odnosimo na način koji je u potpunosti u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. Takođe se obavezujemo da ćemo aktivno učestvovati u sprovođenju svega o čemu danas postignemo dogovor, uključujući i sveobuhvatno upravljanje granicama.

Na kraju, dozvolite mi da se zahvalim, u ime Republike Srbije, za finansijsku pomoć koja nam je do sada pružena, kao i za sredstva koja su nam najavljena od strane Evropske komisije i drugih prisutnih država koje su nam bilateralno uputile pomoć", rekao je ministar Dačić.