gototopgototop
subota, 19. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na sastanku Trojke OEBS-a u Magdeburgu
+ larger fontnormal font- Smaller font
magdeburg19911Predsedavajući OEBS-u, ministar Ivica Dačić boravi danas u Magdeburgu, gde je prisustvovao sastanku Troje OEBS-a, koju pored ministra Dačića čine ministar inostranih poslova Švajcarske Didije Burkhalter i ministar inostranih poslova Nemačke Frank Štajnmajer: 

"Dozvolite mi da zahvalim svojim kolegama, ministru Štajnmajeru i Burkhalteru na još jednom izuzetno konstruktivnom sastanku. Ovo je četvrti put od početka godine da se sastajemo u formatu ministarske Trojke OEBS-a i drago mi je da smo zajedničkim snagama uspeli da značajno unapredimo funkcionisanje ovog mehanizma Trojke. Kao što možete da pretpostavite, situacija u i oko Ukrajine je bila glavna tema o kojoj smo danas razgovarali. Primena sporazuma iz Minska ostaje prioritet za nas, složili smo se da prekid vatre koji se uspešno održava već nedeljama treba iskoristiti kao podsticaj za davanje zamaha političkom procesu u okviru Trilateralne kontakt grupe. Imperativ je da ne sme doći do zastoja u dijalogu i da samo stalni napredak u približavanju stavova može dovesti do cilja - a to je obostrano prihvatljivo rešenje za sporna pitanja. Ključni preduslov takvog napretka, odnosno ispunjavanja obaveza preuzetih paketom mera za primenu iz sporazuma iz Minska jeste politička volja svih strana. Naš zadatak jeste da u okviru ministarske Trojke, a u koordinaciji sa Normandijskim formatom i unutar Trilateralne kontakt grupe pronađemo način da pomognemo stranama u sukobu da ne odustanu od dijaloga. Još jednom želim da istaknem da Srbija kao predsedavajuća i ja kao njen predstavnik, i naša ministarska Trojka stalno podvlačimo značaj političke volje aktera u pregovorima za napredak dijaloga i zato pozdravljamo napredak koji se nesumnjivo desio u Ukrajini- a to je da se poštuje primirje u kome je prisustvo OEBS-a odigralo veoma značajnu ulogu. Moram da dodam da smo još jednom izrazili punu podršku radu Specijalne posmatračke misije u Ukrajini i istakli da je sada u pravom planu njeno ojačavanje, kako u operativnom smislu tako i jačanje tehničkih kapaciteta. Veoma je značajna kvalitetna koordinacija između Specijalne posmatračke misije i mog specijalnog predstavnika Martina Sajdika. Trojka OEBS-a izražava punu podršku delovanju u okviru Normandijskog formata. Tu je veoma važna kontinuirana saradnja između Normandijskog formata i ključnih političkih dogovora i realizacije tih dogovora, za šta je zadužen OEBS. U tom smislu, mislim da zaista možemo da budemo zadovoljni načinom kako je do sada OEBS nastupao.

Danas se na sastanku razgovaralo i o aktuelnoj temi problema migracija. Bez obzira što ona ne potresa našu organizaciju u celosti, među našim članicama, kao i našim partnerima, naročito onim mediteranskim, ima dosta zemalja koje su pogođene ovom migrantskom krizom. Mi smo razgovarali o tome i dogovorili se da se zajednički radi na pronalaženju odgovora, ali i da se pomogne svima, a naročito zemljama koje trpe najveće posledice, zemljama koje se nalaze u tranzitu.

Na kraju, hteo bih da ponovim da nas čeka Ministarski savet OEBS-a koji se održava 3. i 4. decembra u Beogradu. Pripremamo političke odluke iz sve naše tri dimenzije. Kao što znate, ovo je organizacija koja deluje po principu konsenzusa, zato mi je prethodni predsedavajući, moj švajcarski kolega Burkhalter poželeo sreću u pregovorima oko političke deklaracije. To isto čeka i Nemačku sledeće godine, u uslovima velikih problema, podela i različitih mišljenja unutar naše organizacije. Na žalost, veoma je teško doći do prihvatljivog političkog teksta između država članica, koji bi bio prihvatljiv za sve, ali trudićemo se da, u ovoj godini, kada obeležavamo 40 godina od formiranja OEBS-a, razgovaramo ne samo o aktuelnim političkim temama nego i o strateškim pitanjima kao što je iskustvo o postojanju i delovanju naše organizacije. To se radi kroz Panel eminentnih ličnosti i kroz Helsinki plus 40. Takođe, razgovaramo i o evaluaciji i sagledavanju koncepta mirovnih misija OEBS-a, da bismo mogli da izvučemo neke važne poruke za budućnost. Beograd će, dakle, biti domaćin tog velikog skupa, a nakon toga će od nas predsedavanje preuzeti Nemačka, 1. januara sledeće godine. Zahvaljujem se na lepim rečima mog nemačkog kolege Franka Štajnmajera koje se odnose na naš dosadašnji rad i siguran sam da će i predsedavanje Nemačke i njega lično biti značajan doprinos ugledu i autoritetu OEBS-a", rekao je ministar Dačić.