gototopgototop
petak, 18. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić, Stefanović i Sijarto danas u Beogradu razgovarali o migrantskoj krizi
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0008Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Ministri su na konferenciji za novinare, nakon sastanka, ocenili da su odnosi dve zemlje odlični i da ne treba dozvoliti da ih pokvari izbeglička kriza.

Ministri Dačić i Sijarto su podsetili na reči dva premijera na prošloj zajedničkoj sednici dve vlade održane 1. jula u Budimpešti, prema kojima bilateralni odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji, dodajući da je uložen veliki trud da se napravi suštinski pomak u prevazilaženju pitanja prošlosti.

Oni su ukazali da se ne radi o problemu dve zemlje, već je problem u tome što je evropska poltika doživela neuspeh kada je reč o izbegličkoj krizi, jer ne postoji jedinstven stav.

"Suština je da svi ti sukobi - napad iregularnih migranata na mađarsku policiju, bacanje suzavca, povređivanje ekipe RTS-a, ne nastaju zbog odnosa Srbije i Mađarske", poručio je ministar Dačić i naveo da bi prvi konkretan potez posle tih sukoba da mađarske vlasti sagledaju mogućnost otvaranja Horgoša za saobaraćaj.

"Zbog svega toga smatramo da i u kriznim situacijama, a ovo jeste, iako možda EU to ne želi da kaže, kriza oko iregularnih migacija, jedna od najvećih kriza koja je pogodila Evropu posle Drugog svetskog rata. Srbija se našla u delikatnoj poziciji između dva kraka EU. Ako se Mađarska žali da joj migranti dolaze između ostalog i sa juga, mi možemo da se žalimo da nam iregularni migranti dolaze pravo iz EU", rekao je ministar Dačić.

Prema njegovim rečima, to znači da je evropska politika doživela neuspeh po tom pitanju, jer ne postoji jedinstven stav. On je istakao da je stvorena situacija u kojoj ne postoji jedinstvena evropska politika, te da se Srbija ni kriva ni dužna našla na toj ruti.

"Srbija ne može da dozvoli da bude žrtva nepostojanja nejedinstvene politike EU, a potrudila se da se ponaša dostojanstveno u ovoj situaciji, korektno prema migrantima i državama u okruženju", naglasio je šef srpske diplomatije.

On je dodao da je zahtev i molba Srbije da se stanje što pre normalizuje, otvori autoput na Horgošu, naglasio da se apsolutno protivi zatvaranju tih komunikacija, a da taj problem postoji i sa Hrvatskom.

Šef mađarske diplomatije objasnio je da je smatrao važnim da danas dođe u Beograd kako bi preneo stav Mađarske, a to je da su odnosi dve zemlje odlični i da sada izuzetno teški i ozbiljni izazovi ne mogu naneti veliku štetu.

"Mislim da u Evropi danas vlada licemerje. Evropa ne govori iskreno o tome koliko je veliki ovaj izazov koji pred nama. Stalno se napadaju oni koji zaista taj problem definišu i nazivaju pravim imenom, a Mađarska je ta koja to čini. Ovo nije samo migrantska kriza, već se radi o masivnoj seobi naroda, koja ne može tako brzo da prestane", ukazao je ministar Sijarto.

Ministar Sijarto dodao je da Mađarska ima predloge za rešenje krize.

Prema tom predlogu, prvi je da se uspostave zajedničke snage koje bi zaštitile spoljne granice EU u Grčkoj i da u osoblju i opremi učestvuje svih 28 država Unije. Dalje, EU treba da preuzme finansiranje prihvatnih centara u Turskoj, Libanu i Jordanu i uspostavi druge, kako bi migranti ostali nadomak svojih domovina, a ta sredstva treba da se podele na sve države članice Unije.
Takođe, predlog Mađarske je da EU mora da pomogne zemljama kroz koje vodi tranzit migranata, a to su Srbija i Makedonija.

"Razumem moje kolege kada kažu da ne razumeju šta EU očekuje od Srbije kada talas dolazi iz Unije. To je problem i po Mađarsku, jer bi migranti trebalo da se registruju u zemlji na čije tlo su najpre kročili, a to je Grčka", poručio je on.

Ministar Stefanović rekao je da je razgovarao sa evropskim komesarom za migracije i da su se saglasili da svim zemljama tranzita treba konkretno pomoći u novcu i opremi. On je podsetio da je Srbija registrovala oko 85 odsto migranata koji su ušli na našu teritoriju, navodeći da je registrovano 150.000 lica, i da te podatke deli sa evropskim institucijama.
"Problemi dođu i prođu, kao i migranti, a komšije ostaju", podvukao je Stefanović ističući da to nije bilateralni problem i da ne treba dozvoliti da se kvare odnosi dve zemlje.