gototopgototop
sreda, 09. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Luksemburga
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0003_7Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa predsedavajućim Savetu EU i ministrom inostranih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg Žanom Aselbornom.

Ministri su se saglasili da su bilateralni odnosi vrlo dobri, ali da ima mesta za njihovo unapređenje. Dogovoreno je da se prilikom sledećeg susreta potpiše Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji bi doprineo ostvarivanju tešnje ekonomske saradnje i povećanju trgovinske razmene.

Ministri su razmenili mišljenja i o migracionoj krizi u Evropi, kao i o planovima za rešavanje ovog problema. Luksemburški ministar je tim povodom najavio dve konferencije od kojih će se jedna baviti problemom migranata iz Afrike, a druga migrantima sa Bliskog istoka i Azije koji dolaze u Evropu zapadno-balkanskom rutom. Ministar Dačić se založio da Srbija bude uključena u rešenje koje bude doneto na nivou Evropske unije.

Ministar Dačić izneo je našu spremnost da otvorimo poglavlja 32 i 35 u pregovorima sa Evropskom unijom. Upoznao je sagovornika sa najnovijim detaljima u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i aktivnostima Srbije kao predsedavajuće OEBS-u.

Ministar Aselborn je još jednom potvrdio da Srbija ima punu podršku Luksemburga na putu integracije u Evropsku uniju i informisao da su u okviru predsedavanja Savetu EU predvideli da se međuvladina konferencija između EU i Srbije na kojoj bi bila otvorena prva poglavlja, održi u novembru ili decembru ove godine.