gototopgototop
ponedeljak, 03. avgust 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poseta ministra Dačića Iranu
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic zarif_msp_4Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se prvog dana posete Iranu sa ministrom inostranih poslova Islamske Republike Iran Muhamedom Džavadom Zarifom. Šef srpske diplomatije čestitao je kolegi na postignutom Sporazumu o iranskom nuklearnom programu. Izrazio je želju za unapređenjem prijateljskih odnosa dve zemlje u svim oblastima. U tom smislu, dvojica ministara su izrazili interes za intenziviranjem političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i organizacijom političkih konsultacija na nivou pomoćnika ministra. Dve strane su podelile spremnost za sveobuhvatnim konsultacijama na bilateralnom i multilateralnom planu.

Konstatovano je da ekonomska saradnja ima potencijala za dalje unapređenje, te je razmatrana mogućnost organizacije biznis foruma koji bi doprineo razvoju bilateralne saradnje. U septembru će Srbiju posetiti ekonomska delegacija iz Irana. Obostrano je izražena spremnost za rešavanjem jedinog otvorenog pitanja u odnosima dve zemlje, a to je dug Jugoimport SDPR-a.

Ministar Dačić zahvalio je na principijelnoj poziciji Irana kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Iranska strana je istakla da njihovo postavljanje u odnosu na KiM predstavlja jedan od osnovnih principa u spoljnoj politici Irana, a to je racionalno postupanje na osnovu međunarodnog prava.

Bilo je reči i o energetskoj bezbednosti, kao i o pitanju ljudskih prava. Dvojica ministara su se složila da bi trebalo ići u pravcu potpune vizne liberalizacije za državljane Srbije i Irana.

Planirani su i sastanci sa predsednikom Irana dr Hasanom Ruhanijem, predsednikom Konsultativne skupštine Irana Alijem Laridzanijem. Delegacija Srbije susrešće se i sa Ali Akbar Velajatijem, političkim savetnikom Vrhovnog lidera Iranske islamske revolucije Alija Hamneija, kao i sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Muhamedom Rezom Nematzadehom (Mohammad Reza Nenatzadeh).


Ključne reči: saopštenja Iran Ivica Dačić