gototopgototop
petak, 17. jul 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić posetio Ukrajinu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-Klimkin KijevPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravi danas u Ukrajini, u Kijevu, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, gde je razgovarao sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Pavlom Klimkinom. 

Predsedavajući OEBS- u je imao razgovore i sa šefom Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini ambasadorom Ertugrulom Apakanom, svojim specijalnim predstavnikom u Ukrajini i u Trilateralnoj kontakt grupi ambasadorom Martinom Sajdikom i projektnim koordinatorom OEBS-a ambasadorom Vajdotasom Verbom.

„Moj prijatelj Klimkin i ja se sastajemo veoma često, a imamo i dodatnu komunikaciju telefonskim putem sve u želji da Srbija, kao predsedavajuća OEBS-u, da svoj doprinos, koliko je to moguće, u rešavanju sukoba i postizanju napretka.

Iako smo uglavnom razgovarali o OEBS-u i njegovoj ulozi u Ukrajini, želim da kažem da Srbija Ukrajinu smatra prijateljskom zemljom. Ukrajinski i srpski narod imaju mnogo toga zajedničkog iz istorije i mi želimo dalje unapređenje naših bratskih odnosa.

Raduje me poseta Klimkina Beogradu, a podsetio bih i na nedavni telefonski razgovor predsednika Porošenka sa predsednikom Vlade Srbije Vučićem u kojem su oni izrazili zajedničku želju za unapređenjem naših odnosa.

Moja današnja poseta kao predsedavajućeg OEBS-u ima za cilj da pomogne u rešavanju sukoba i postizanju opipljivog napretka u ključnim pitanjima dijaloga.

Takođe sam ovlašćen da u ime Trojke OEBS-a prenesem poruke da sporazumi iz Minska čine jedinstvenu celinu i sve njihove odredbe treba da budu sprovedene. Ne može se sprovoditi samo deo sporazuma, taj paket se mora u celini sprovoditi.

Mi smatramo da oružje mora da zaćuti, primirje i prekid vatre mora da se poštuje, smatramo da teško naoružanje treba da bude povučeno i da OEBS-ova Specijalna posmatračka misija treba da ima na raspolaganju sva sredstva za verifikaciju.

Potreban je nesmetani pristup za posmatrače OEBS-a i puno poštovanje njihove sigurnosti.

Važno je obezbediti dogovor o planu dezangažovanja na pojedinim žarištima, uključujući i Širokino.

Politički proces mora da se ubrza, a oružje da zaćuti. Tu mislimo na političke dogovore o održavanju lokalnih izbora, kao i o ustavnim reformama. Ustavna reforma treba da bude usmerena na decentralizaciju uz davanje određenog statusa Donbas regionu. Veoma je važno da se održe lokalni izbori na osnovu dogovora uz učešće OEBS-a, odnosno ODIHR-a, i naravno ključno je da se ublaži teška humanitarna situacija i ekonomsko stanje.

U tom smislu sam doneo odluku da prisustvujem na narednom sastanku Trilateralne kontakt grupe koji će biti 21. jula u Minsku. Želim da kažem da sam austrijskog diplomatu Martina Sajdika 22. juna imenovao za novog specijalnog predstavnika u Trilateralnoj kontakt grupi.

OEBS je jedina međunarodna organizacija koja može da vrši posmatranje i verifikaciju celog ovog procesa na kredibilan način. Zato je OEBS spreman da radi na uspostavljanju prisustva u oblastima koje zahtevaju neprestani monitoring. Cilj nam je da povećamo broj posmatrača na terenu.

Smatramo da je važno da u narednom periodu se onemoguće bilo kakav povratak na borbena dejstva i podržavamo rad Normandijskog formata, misije OEBS-a i Trilateralne kontakt grupe koja u stvari operacionalizuje odluke Normandijskog formata.

Važno je da se što pre uspostavi mir, stabilnost i politički dijalog. Želim da kažem pošto sam ovde u poseti u dane kada se obeležava godišnjica od tragedije pada malezijskog aviona, ova nas tragedija podseća na jedan važan zadatak da doprinesemo normalizaciji situacije u Ukrajini. I upravo je Misija ta koja igra ključnu ulogu u rešavanju i pristupu lokaciji na kojoj su ostaci tog aviona. Ne smemo dozvoliti da se to ikada više ponovi.

Još jednom, nadam se da će mandat Martina Sajdika biti kratak, jer se nadam da neće biti potrebe za dugogodišnjim angažovanjem tj. da ćemo učiniti krupne korake napred u realizaciji Minskog dogovora.

Srbija je spremna da uloži sve da pomogne u lakšem rešavanju konflikta i ostvarivanju napretka. Mislim da je jedini način koji nam garantuje da možemo ići napred poštovanje sporazuma iz Minska. To znači da svi potpisnici treba da poštuju ono sto su potpisali i da se paralelno radi na sprovođenju svih odredbi iz Minskog sporazuma.

Mi imamo ovde u stvari dva zadatka, jedan je verifikacija stanja i pomoć u posredovanju i rešavanju svih spornih pitanja. Ovo je veliki izazov za našu organizaciju, kako je i moj kolega naglasio. Tako da se nadam da će i Apakan i Sajdik u narednom periodu imati uspeha.

Želim zbog ukrajinske javnosti da kažem još jednu stvar. Često se u medijima objavljuju informacije da se Srbi u Istočnoj Ukrajini bore na strani Donjecka i Luganjska. Moram da naglasim da Srbija procesuira sve one koji učestvuju u ratnom sukobu bilo gde u svetu, uključujući i Ukrajinu. Svakoga ko učestvuje u konfliktima van Srbije, u Srbiji čeka zatvor", rekao je predsedavajući OEBS-u Dačić.