gototopgototop
petak, 10. jul 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić razgovarao sa ministrom inostranih poslova Finske
+ larger fontnormal font- Smaller font
helsinski akt6Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić danas je u Helsinkiju razgovarao sa finskim ministrom inostranih poslova Timom Soinijem.

Ministar Dačić, koji boravi u Finskoj kao predsedavajući OEBS-¬u na skupu posvećenom obeležavanju četrdesete godišnjice usvajanja Helsinškog završnog akta, zahvalio se finskom kolegi na pomoći u organizaciji skupa čiji su domaćini bili srpsko predsedavanje OEBS-¬u i finsko Ministarstvo inostranih poslova, a koji su danas zajedno otvorili predsedavajući OEBS-¬u Dačić i ministar Soini.

Ministar Soini izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Srbijom i izjavio da će Finska nastaviti da kontinuirano i aktivno podržava evrointegracije Srbije.

Cenimo podršku Finske, rekao je ministar Dačić, dodavši da Srbija očekuje i na dalje podršku tokom pregovora o pojedinim poglavljima, kroz ekspertsku i savetodavnu pomoć, razmenu iskustva u energetskom sektoru, kao i u pogledu reformi obrazovnog sistema. Razmatrana je i mogućnost realizacije TWINNING i TAIEX projekata, posebno u oblasti ruralnog razvoja, reformi u oblasti unutrašnjih poslova i sveukupnog jačanja institucionalnih kapaciteta.

Ministri su saglasni u oceni da Srbija i Finska imaju dobre odnose, koji su u stalnom usponu zahvaljujući razvijenom političkom dijalogu. Zaključeno je da postoji obostrani interes za unapređenje ekonomske saradnje.