gototopgototop
utorak, 02. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Drugi godišnji sastanak OEBS osoba za kontakt za rezoluciju SB UN 1540
+ larger fontnormal font- Smaller font
sastanak oebsDrugi godišnji sastanak OEBS osoba za kontakt za Rezoluciju 1540 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održan je održan je 27. maja 2015. godine u Beogradu, kome je predsedavala predsednik Radne grupe za primenu NAP 1540 ambasador Branka Latinović. Pored osoba za kontakt za Rezoluciju SB UN 1540 iz regiona OEBS-a, učestvovali su i članova Komiteta 1540 SB UN i njegovi eksperti, predstavnici OEBS-a, Kancelarije Ujedinjenih nacija za razoružanje (UNODA), predstavnici Međuregionalnog pravnog i krivičnog istraživačkog instituta Ujedinjenih Nacija (UNICRI) i predstavnici Crne Gore kao predsedavajućeg Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS. U ime Srbije, kao predsedavajućeg OEBS-u, učesnicima se obratio šef Radne grupe za predsedavanje OEBS ambasador Dejan Šahović, koji je predstavio aktivnosti Republike Srbije kao predsedavajućeg OEBS-u, posebno na polju razoružanja i neproliferacije.
Na sastanku su razmotrene i nove inicijative i razmenjena iskustava na polju primene Rezolucije SB UN 1540 u regionu OEBS-a, te istaknut značaj koji OEBS daje pitanjima neproliferacije i naročito u pružanju stručne pomoći i podrške država iz regiona OEBS-a da usvoje i implementiraju svoje nacionalne akcione planove. Predstavnici prisutnih država, kao i predstavnici Komiteta 1540 SB UN, su naglasili značaj kontinuirane podrške OEBS-a u usvajanju i implementaciji Nacionalnih akcionih planova.
Kroz organizaciju ovog sastanka, Republika Srbija je dala doprinos u primeni Rezolucije SB UN 1540 i razmeni iskustava između država članica OEBS-a u usvajanju i primeni Nacionalnih akcionih planova za sprovođenje Rezolucije.