gototopgototop
sreda, 29. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Govor predsedavajućeg OEBS-u Dačića na otvaranju kancelarije OEBS-a u Drvaru
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_oebs_drvarPredsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas svečanom otvaranju Kancelarije Misije OEBS-a u Drvaru. 

U nastavku je govor predsedavajućeg OEBS-u:

„Poštovani gosti,

Velika je čast danas biti u Drvaru i otvoriti kancelariju OEBS-a na terenu.

Došao sam ovde kao predsedavajući OEBS-u i kao sused.

Kao predsedavajući, imam obavezu prema Organizaciji i svim njenim državama učesnicama da se pobrinem za poštovanje osnovnih vrednosti OEBS-a i pridržavanje ovim načelima.

OEBS je odigrao važnu ulogu u zemlji i u podršci naporima Vlade u promovisanju poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

Dvadeset godina posle Dejtona, Misija OEBS-a u BiH ostaje posvećena osposobljavanju društava da se oslobode predrasuda i konflikata; društava u kojima se ljudska prava poštuju. Prevencija radikalizacije jedan je od prioriteta našeg predsedavanja. Smatramo da obrazovanje treba da odigra ključnu ulogu u tom pogledu. Takođe smo posvećeni pružanju podrške projektima koji olakšavaju održiv povratak.

Pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju je ključan kako bi se obezbedio sprovodljiv i održiv povratak. Obrazovni sistem može da pomogne u promociji dijaloga, tolerancije i uzajamnog poštovanja zajednica i kultura.

Ohrabruje me to što vidim da je BiH, kao Srbija, posvećena svom putu ka pristupanju Evropskoj uniji. Socio - ekonomske reforme su presudne za budući napredak zemlje i šireg regiona.

Zemlje u regionu imaju zajedničku burnu prošlost, slične izazove u današnje vreme i zajedničku budućnost. BiH nije sama u naporima da ostvari napredak i razvoj. Ona se može obratiti svojim susedima za pomoć i podršku, i doprineti napretku celog regiona.

Misija OEBS-a je aktivno uključena kroz podršku naporima za ublažavanje posledica nesreća i obnovu. Uz kancelarije na terenu, pet privremenih kancelarija je otvoreno kao odgovor na krizu, što je napor koji su građani pogođeni nesrećom izuzetno cenili.

BiH nije samo zemlja domaćin jedne Misije OEBS– ona sama je važna država učesnica OEBS-a i važan partner srpskog predsedavanja. Vaša zemlja ove godine obeležava 20 godina mira. U doba globalne nestabilnosti, ovo je važna prekretnica i ukazuje na svetliju budućnost.

Prošlost ne treba zaboraviti. Ona treba da nam posluži kao pouka za budućnost. Najbolji način za to je da udvostručimo napore kako bi se postiglo potpuno poštovanje ljudskih prava kao i viši nivo stabilnosti i napretka za sve.

U istoriji bivše Jugoslavije, Drvar zauzima posebno mesto. Uveren sam da će Drvar imati posebno mesto i u budućnosti BiH, kao svetao primer pomirenja i napretka.

Ovom novom kancelarijom, OEBS želi da podrži ovaj napredak i bude vaš iskren partner na tom putu.
Hvala."