gototopgototop
sreda, 29. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić posetio BiH
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0011Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u dvodnevnoj poseti poseti Bosni i Hercegovini.

Prvog dana posete predsedavajući OEBS-u Dačić sastao se sa predsedavajućim Savetu ministara Denisom Zvizdićem, članovima Predsedništva, kao i sa ministrom spoljnih poslova Igorom Crnadakom.

Predsedavajući OEBS-u Dačić čestitao je Zvizdiću izbor za predsedavajćeg Savetu ministara i istakao da su za Srbiju izuzetno važni dobri odnosi sa BiH.

Šef srpske diplomatije ponovio je da se zalaže za što brži ulazak Srbije i BiH u Evropsku uniju i da će i u narednom periodu raditi na jačanju regionalne saradnje kroz regionalne projekte.

Predsedavajući Savetu ministara Zvizdić upoznao je Dačića sa aktuelnom političkom situacijom u BiH. On se posebno osvrnuo na napad na Policijsku stanicu u Zvorniku i naglasio da je BiH odlučna da se bori protiv terorizma.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno jačati stabilnost obe države i da je neophodno poboljšati kvalitet razmene obavještajno -bezbednosnih podataka na nivou regije.

Zvizdić je izrazio zadovoljstvo činjenicom što jedan od suseda BiH, Republika Srbija, predsedava OEBS-u u 2015. godini kao i da BiH podržava prioritete koje Srbija ima kao predsedavajuća.

On je najavio da će Bosna i Hercegovina preuzeti predsedavanje Savetu Evrope u maju ove godine i pozvao je šefa srpske diplomatije na ceremoniju preuzimanja u Briselu, 19. maja ove godine.

Šef srpske diplomatije razgovarao je i sa bosanskim kolegom Crnadakom. Ministri su zaključili da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije na izuzetno visokom nivou, kao i da je Srbija zainteresovana za stabilnost i napredak BiH.

Predsedavajući OEBS-u Dačić uputio je Crnadaku saučešće, kao i porodici ubijenog policajca u terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku.

"BiH i Srbija su članice koalicije za borbu protiv islamskog ekstremizma. Generalno, u tom smislu, budući da su obe zemlje izmenile svoja zakonodavstva i da je svako angažovanje tih takozvanih stranih boraca iz naših zemalja na nekim drugim frontovima predstavlja krivično delo. Ovaj teroristički akt je jedan od pokazatelja da bez obzira što se mnogi od tih ljudi bore daleko od zemalja našeg regiona, taj fenomen region neće zaobići. Zato mu moramo posvetiti značajnu pažnju, i zajedno ćemo se boriti protiv terorizma", rekao je Dačić.

Ministar Dačić juče je razgovarao i sa članovima Predsedništva BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem koji su ga informisali o aktuelnoj situaciji u BiH, procesu formiranja vlasti i unutrašnjim i spoljnopolitičkim prioritetima BiH.

Predsedavajući OEBS-u sastaće se danas sa šefom Misije OEBS-a u BiH Džonatanom Murom i održati sastanak sa članovima Misije.
Takođe, Dačić će otvoriti Kancelariju OEBS-a u Drvaru, a posetiće i Kancelariju OEBS-a u Banjaluci.