gototopgototop
ponedeljak, 02. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministra spoljnih poslova Srbije Dačića i ambasadora Albanije u Beogradu Bočke
+ larger fontnormal font- Smaller font
IljirPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Albanije u Republici Srbiji Iljira Bočku.

Tokom susreta, ministar Dačić ukazao je na opredeljenje Srbije da, uprkos postojećim razlikama, razvija svestrane odnose sa Albanijom kao susednom zemljom na bazi zajedničkih interesa.

Potvrda našeg opredeljenja je niz uzajamnih poseta koje su realizovane u poslednje vreme, počev od posete premijera Albanije Edija Rame Beogradu, zatim niza poseta na ministarskom nivou do predstojeće posete predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Tirani.

Sa naše strane ukazano je da bi radi relaksacije odnosa bilo korisno da dve zemlje u dogledno vreme potpišu odgovrajući sporazum o zaštiti manjina, kao i da je Srbija zainteresovana za zaokruživanje ugovorno-pravne osnove saradnje između dve zemlje u svim oblastima od obostranog interesa.

Tokom današnjeg sastanka, obe strane ocenile su da nisu iskorišćene velike mogućnosti za povećanje međusobne robne razmene i da bi dogovoreni sastanak međuvladinog Komiteta za trgovinu i ekonmsku saradnju i održavanje biznis foruma u aprilu ove godine trebalo da doprinese da se ovaj nedostatak i drugi problemi u ekonomskoj razemni prevaziđu.

Ministar Dačić naglasio je interes Srbije za saradnju u nizu regionalnih projekata. To se posebno odnosi na bilateralne projekte u oblasti infrastrukture, energetike, turizma itd.

U razgovoru je razmotrena saradnja dve zemlje i na multilateralnom planu i uloga Srbije u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u.