gototopgototop
četvrtak, 26. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ponovno jačanje vere i poverenja u cilju stvaranja pozitivne agende za budućnost jeste geslo srpskog predsedavanja OEBS-u
+ larger fontnormal font- Smaller font
hiring -_vasingtonPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, održao je juče izlaganje pred Helsinškom komisijom.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je srpskom predsedavanju potpuno jasno da je obaveza naše zemlje, koja je predsedavajuća OEBS-u, da brani ono što OEBS predstavlja.

Govoreći o krizi u Ukrajini i oko nje, ministar Dačić je rekao: ''Najznačajniji prioritet jeste da zaštitimo inkluzivni i kooperativni karakter rada OEBS-a i sprečimo da kriza eskalira u konfrontaciju širih razmera. Ulažemo sve napore za ponovno uspostavljanje poverenja među državama učesnicama i obnovu zajedničkog zalaganja za viziju evroatlantske i evroazijske bezbednosne zajednice. Potpuno smo posvećeni zajedničkom angažovanju sa glavnim zainteresovanim stranama u cilju ponovnog uspostavljanja mira u Ukrajini i ostvarivanja stabilnosti za njen narod.

Ne mislim da bi trebalo da pravimo kompromis na uštrb naših normi i principa. Naprotiv, moramo ih ponovo potvrditi i ojačati, kako bi ih bilo teže pogaziti''.

Predstavljajući prioritete predsedavanja naše zemlje OEBS-u, šef srpske diplomatije je istakao da će se srpsko predsedavanje posebno usredsrediti na suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, uključujući radikalizaciju mladih i fenomen stranih boraca.

''Helsinški završni akt je u vreme usvajanja bio revolucionarni potez u velikoj meri zato što je uključio i ljudsku dimenziju u pitanje bezbednosti. Danas je naša obaveza i odgovornost da naglasimo i da zaštitimo univerzalne vrednosti: ljudska prava, toleranciju i nediskriminaciju. Učesnice OEBS-a moraju stalno da rade na sprovođenju obaveza u oblasti ljudske dimenzije uključujući i jačanje nacionalnih institucija za ljudska prava. Srpsko predsedavanje će učiniti sve da ih u tome podrži. Ove godine ćemo poseban akcenat staviti na jačanje vladavine prava, slobode izražavanja i slobode medija, uključujući i bezbednost novinara i slobodu okupljanja i udruživanja.

Takođe ćemo jačati napore ka uključivanju civilnog društva u rad naše organizacije zato što civilno društvo može i treba da igra ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i kreiranju politika u zemljama učesnicama''.

Srbija će intenzivirati napore ka unapređenju regionalne saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu. ''Moja zemlja je imala direktne koristi od rada OEBS-a i iz sopstvenog iskustva znamo koliko značajan doprinos mogu dati misije OEBS-a na terenu. Misije OEBS-a na terenu su pouzdani partneri i Srbija je ponosna što je domaćin misije OEBS-a. Iako je svaki region unutar prostora OEBS-a drugačiji, uveren sam da će lekcije Zapadnog Balkana biti korisne u širem smislu. Trenutna bezbednosna kriza na prostoru OEBS-a ističe potrebu za dijalogom i pomirenjem. Iskustvo Srbije pokazuje da je moguće sačiniti pozitivnu agendu čak i kada smo suočeni sa velikim preprekama, usvajanjem pragmatičnog pristupa koji je ciljno orijentisan''.

Ministar Ivica Dačić naglasio je u izlaganju da treba da zapamtimo da delimo odgovornost za mir i bezbednost u Evropi.

''Čvrsto verujem da OEBS ima ključnu ulogu u sveobuhvatnoj arhitekturi evropske bezbednosti, i to kao inkluzivna platforma za dijalog, izgradnju poverenja i premošćavanje sve većeg jaza između Istoka i Zapada. Sve je ovo sadržano u geslu srpskog predsedavanja koje glasi: Ponovno jačanje vere i poverenja u cilju stvaranja pozitivne agende za budućnost, i mi ćemo uložiti svaki napor u stremljenju ka ovom cilju.

Sadašnja kultura konfrontacije mora se zameniti kulturom saradnje i zajedničkog delovanja.

Želeo bih da se zahvalim Sjedinjenim Državama na čvrstoj posvećenosti OEBS-u i da će nastaviti da na najbolji mogući način koristi OEBS-ovu inkluzivnu platformu za dijalog i zajedničko delovanje'', izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Integralnu verziju govora ministra Dačića pogledajte ovde.