gototopgototop
utorak, 17. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić u poseti Crnoj Gori, pohvaljuje reformsku agendu Vlade
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic PodgoricaPredsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je danas punu podršku reformama koje sprovodi Vlada Crne Gore i pohvalio napredak koji je ostvaren u ispunjavanju jednog od strateških ciljeva - evro-atlanskih integracija, podstičući je da na najbolji način iskoristi podršku OEBS-a u ključnim oblastima, kao što su vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U vezi sa Zapadnim Balkanom, koji je u fokusu predsedavanja Srbije OEBS-u, Dačić je kazao: „U ovim vremenima, koja su za međunarodnu zajednicu veliki izazov, veoma je važno izvući pouke iz prošlosti i stalno ih imati na umu.

Zemlje našeg regiona dobro su pozicionirane da izvuku važne pouke iz konflikata i procesa tranzicije, koje su relevantne za izazove sadašnjeg trenutka".
„Proces pomirenja i obnavljanja poverenja glavne su teme srpskog predsedavanja. Tom cilju nastavićemo da težimo uz pomoć i podršku specijalnog predstavnika OEBS-a za Zapadni Balkan ambasadora Žerara Študmana," rekao je Dačić.

Dačić je, takođe, pozdravio podršku koju je Crna Gora pružila Deklaraciji o ulozi država u rešavanju pitanja osoba nestalih usled ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava iz 2014. godine, i njenoj posvećenosti regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbeglica. „Poboljšanje uslova života u regionu je zajednički cilj svih nas, posebno onih koji još uvek imaju status raseljenih," rekao je on.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori ambasadorka Janina Hrebičkova ovim povodom je kazala: „Naša Misija će nastaviti da koristi svoje bogato ekspertsko znanje i resurse kao podršku reformama Crne Gore i prioritetima srpskog predsedavanja, u saradnji sa crnogorskim partnerima i u cilju postizanja najboljih rezultata."

Tokom posete, Dačić se susreo sa predsednikom Filipom Vujanovićem, predsednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem, predsednikom Vlade Milom Djukanovićem i potpredsednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Crnogorski zvaničnici izrazili su podršku predsedavanju Srbije i najavili da će Crna Gora dati svoj puni doprinos ostvarivanju prioriteta predsedavanja, pogotovo jačanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.
"U realizaciji tog i ostalih prioriteta, možete računati na našu punu podršku," rekao je predsednik Vlade Crne Gore Milo Djukanović.