gototopgototop
petak, 31. oktobar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Učešće ministra Dačića na Godišnjem sastanku MIP Višegradske grupe i MIP Zapadnog Balkana
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić na Godišnjem sastanku MIP Višegradske grupe i ZBGovor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Višegradske grupe i ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana koji je održan danas u Bratislavi:
„Gospodine predsedavajući,
Uvaženi ministri,
Dame i gospodo,

Želeo bih na početku da se zahvalim našem domaćinu na organizaciji ovog skupa u Bratislavi, gradu bogate istorije, najznačajnijem političkom, kulturnom i ekonomskom centru Slovačke i jednom od najznačajnijih u Evropskoj uniji. Ovaj sastanak je još jedna prilika za suštinsku razmenu mišljenja članica Višegradske grupe i ministara Zapadnog Balkana o aktuelnim političkim i ekonomskim temama.
Moje, kao i istupanje mog kolege iz Bosne i Hercegovine, fokusirano je na „dobro upravljanje i ekonomsku situaciju". Razvoj ekonomije a kao preduslov toga, uspostavljanje održivog, dobrog upravljanja, nedvosmisleno su među ključnim pitanjima u kontekstu razvoja regiona Zapadnog Balkana u celini. Uveren sam da će naša današnja razmena mišljenja, a posebno činjenica da dolazi do uspostavljanja jedne nove regionalne strukture - Fonda za Zapadni Balkan, doprineti iniciranju niza regionalnih projekata čija će realizacija biti dodatni podsticaj razvoju stabilnosti, međusobne saradnje a time i ekonomskom napretku u regionu. Višegodišnja iskustva Međunarodnog višegradskog fonda u tom smislu za nas će biti posebno dragocena.
Srbija nastoji da pruži konkretan doprinos jačanju dobrog upravljanja i povezivanja na regionalnom planu što potvrđuje i nedavno održana Konferencija ministara spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana u Beogradu na pomenute teme.

Na Konferenciji je usvojena Zajednička izjava u kojoj je potvrđeno da regionalna saradnja i ekonomska stabilnost predstavljaju zajedničko „sredstvo" za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU, što je proces koji treba da donese dobrobit građanima i pre samog punopravnog članstva. Uveren sam da će beogradska Konferencija kao nastavak procesa u okviru koga je avgusta ove godine u Berlinu, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, održana konferencija o Zapadnom Balkanu, značajno doprineti jačanju i povezivanju lokalnih ekonomija u regionu. Njeno održavanje je još jedna potvrda naše opredeljenosti za aktivan rad na unapređenju regionalne saradnje i stabilnosti, a njen uspeh i pozitivna atmosfera u kojoj je protekla još jedan pokazatelj promenjenog stanja odnosa na Zapadnom Balkanu.

Dame i gospodo,

Ključni spoljnopolitički prioritet Republike Srbije je punopravno članstvo u EU a vizija zajedničke evropske budućnosti je vizija svih nas na Zapadnom Balkanu. Republika Srbija sprovodi ubrzane reforme kako bi dostigla najviše evropske standarde u svim oblastima i time ispunila kriterijume za članstvo.
Plan Vlade Srbije za izlazak iz ekonomske krize zasnovan je na merama štednje ali i na ozbiljnijem prilivu budzetskih prihoda, tako što će umesto povećanja poreza a u cilju uvećanja poreskih prihoda biti povećan obim naplate. Okončanje procesa privatizacije predviđeno je za 2016. godinu. Među merama koje trenutno sprovodimo u cilju povećanja proizvodnje i privlačenja stranih investicija su i fiskalna konsolidacija, davanje olakšica pri zapošljavanju novih radnika, obezbeđivanje jednakog tretmana malih i velikih trgovaca, uvođenje jednostavnijih procedura i propisa, efikasnija inspekcijska i carinska kontrola.
Kontinuirano radimo na unapređenju poslovnog ambijenta za strane investitore. Vlada Srbije posebnu pažnju posvećuje slobodnim zonama kao jednom od načina za privlačenje direktnih stranih investicija. U Srbiji postoji 12 takvih zona u kojima je prošle godine poslovalo 226 preduzeća što je 30% više u poređenju sa prethodnom godinom. Izvoz robe iz slobodnih zona prošle godine uvećan je za 143% i iznosio je 2,1 milijardu evra, što čini petinu ukupnog izvoza Srbije.

Zajednički je interes svih nas u regionu Zapadnog Balkana sprovođenje uspešnih reformi s ciljem da se uspostave efikasni ekonomski sistemi što će omogućiti podizanje životnog standarda i sveopšteg kvaliteta života. To naravno nije moguće bez infrastrukturnog povezivanja na nivou regiona. Upravo imajući to u vidu na Konferenciji u Beogradu postignuta je saglasnost oko više zajedničkih infrastrukturnih projekata na kojima će se u budućnosti raditi.

„Višegradska grupa" sa svojim praktičnim iskustvom predstavlja za nas veoma koristan model regionalne saradnje. Od posebnog je značaja da njene članice, kao konstruktivni i odgovorni evropski partneri, nastave da podržavaju proces proširenja EU, a time i razvoj i unapređenje bezbednosti i stabilnosti evropskog kontinenta u celini. Želeo bih da izrazim zadovoljstvo što članice Višegradske grupe i ona sama kao regionalna celina ostaju otvorene za saradnju sa Zapadnim Balkanom na bazi zajedničkih evropskih vrednosti i principa, čemu smo spremni da pružimo značajan doprinos potvrđujući da smo pouzdan partner.

Hvala na pažnji."