gototopgototop
četvrtak, 23. oktobar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Završen neformalni ministarski sastanak Zapadnog Balkana
+ larger fontnormal font- Smaller font

Ministri spoljnih poslova Zapadnog BalkanaZapadni Balkan nastavlja da sarađuje, jer nam je cilj zajednički – da osiguramo bezbedno okruženje, političku stabilnost i ekonomski prosperitet za ceo region, čime bismo obezbedili bolji život za sve naše građane, kao i našu evropsku perspektivu, zaključeno je na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana održanom u Beogradu.

Ministri su razmatrali  programe koji mogu da podstaknu privredni rast i privuku direktne strane investicije u region,  poboljšaju strukturne reforme, regionalnu saradnju i infrastrukturne projekte.

Današnji skup, naslovljen „Ekonomsko upravljanje i povezanost", nastavak je razgovora vođenih na neformalnom sastanku u Kotoru jula ove godine, konsultacija na marginama GS UN u Njujorku prošlog meseca i na Berlinskoj konferenciji na visokom nivou posvećenoj Zapadnom Balkanu 28. avgusta 2014. godine.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić rekao je, otvarajući skup, da se od samog lansiranja inicijative za održavanje sastanaka u ovom formatu pokazalo da ona ima specifičnu korist za osnaženo delovanje, dijalog i saradnju u regionu. Na kraju, šef srpske diplomatije posebno se zahvalio odlazećem evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu što je svojim predanim angažovanjem doprineo kako činjenici da ovaj format u potpunosti zaživi, tako i jačanju veza našeg regiona i Evropske unije u celini.

Komesar File preneo je da je Evropska komisija spremna da podrži bolju transportnu i energetsku povezanost ZB, i da će u tu svrhu nameniti milijardu evra kroz IPA fondove, te obezbediti povoljne kredite međunarodnih institucija u iznosu od 10 milijardi evra do 2020. godine. Bolja povezanost regiona i sveobuhvatne ekonomske reforme poslaće snažan signal potencijalnim investitorima, smatra odlazeći evropski komesar za proširenje.

Na kraju sastanka usvojena je zajednička izjava, koja predviđa da region, u saradnji sa Evropskom komisijom, koordinira ekonomsku saradnju i snažnije se poveže na polju privrede, stvarajući tako prostor za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.