gototopgototop
četvrtak, 09. oktobar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa finskim kolegom o bilateralnoj i saradnji kroz OEBS
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - Tuomioja Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je danas u poseti Finskoj na poziv ministra inostranih poslova te zemlje Erkija Tuomioje.

Osim sa finskim kolegom Tuomiojom, ministar Dačić sastao se sa predsednikom finskog parlamenta Erom Hejnaluomom, kao i sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilkom Kanervom.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, ministar Dačić istakao je da između Finske i Srbije nema spornih pitanja, već da su bilateralni i ekonomski odnosi u stalnom usponu, imajući u vidu nekoliko značajnih investicija finskih kompanija u Srbiji.
On je najavio da bi predsednik Vlade Aleksandar Vučić u januaru trebalo da poseti Finsku.

Ministar Tuomioja naveo je da je sa srpskim kolegom razgovarao o napretku Srbije u procesu evrointegracija koji je i Evropska komisija konstatovala u svom izveštaju objavljenom juče. Šef srpske diplomatije zahvalio se Finskoj na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Ministar Dačić ponovio je da je članstvo u EU strateška opredeljenje Srbije.
„Međutim, naša politika evrointegracija nije suprotstavljena prijateljskim odnosima sa onima koji nisu članovi EU, a jesu naši tradicionalni prijatelji", naglasio je Dačić, precizirajući da ne misli samo na Rusiju, nego i na Kinu i čitav niz azijskih, afričkih, latinoameričkih zemalja sa kojima Srbija ima tradicionalne prijateljske odnose.
"Zato mislim da je u ovom trenutku, kada Srbija sledeće godine predsedava OEBS-u, ovo i naša prednost zato što imamo kredibilitet da možemo da razgovaramo, uz poštovanje, i sa Ukrajinom i sa Rusijom i sa svima drugima gde postoje konflikti", poručio je Dačić.

Podsećajući da su Finska i tadašnja Jugoslavija imale veoma značajnu ulogu u osnivanju OEBS-a i formulisanju principa te organizacije koji su i danas aktuelni, Dačić je naglasio:
„Potrebno je da sagledamo ulogu ove organizacije u modernom svetu i načine njenog delovanja u rešavanju konflikata. Kriza u Ukrajini je pokazala da je OEBS i dalje jedina međunarodna organizacija koja uspeva da deluje na terenu, odnosno koja je prisutna u Ukrajini", naveo je ministar Dačić.

Govoreći o obeležavanju godišnjice Helsinškog završnog akta, ministar Dačić rekao je da će Finska i Srbija u tome aktivno sarađivati i da će se najverovatnije, uz zasedanje Parlamenarne skupštine OEBS-a, tokom sledeće godine održati i Ministarski savet OEBS-a.

Tuomioja je poručio da će Finska podržati Srbiju u njenim naporima tokom predsedavanja OEBS-u da se kroz pregovore dođe do mirnog rešenja za krizu u Ukrajini.

Šef srpske diplomatije je sa domaćinom Tuomiojom potpisao Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Finske o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim vladinim organizacijama.

Tokom boravka u Helsinkiju, ministar Dačić učestvovao je i na seminaru posvećenom budućnosti OEBS-a i njegovoj ulozi u bezbednosnoj arhitekturi Evrope.

Sastanak ministra Dačića sa predsednikom Parlamenta Finske, Erom Hejnaluomom


Sastanak ministra Dačića sa MIP Finske, Tuomiojom


Konferencija za novinare ministra Dačića i ministra Tuomioje


Konferencija za novinare ministra Dačića i ministra Tuomioje


Konferencija za novinare ministra Dačića i ministra Tuomioje


Konferencija za novinare ministra Dačića i ministra Tuomioje