gototopgototop
ponedeljak, 15. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija i Makedonija potpisale Sporazum o zajedničkom korišćenju DKP-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić u MakedonijiPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravi danas u prvoj zvaničnoj poseti Republici Makedoniji od stupanja na funkciju šefa srpske diplomatije.

Ministar Dačić sastao se sa predsednikom Republike Makedonije Djorđom Ivanovim, ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim, kao i sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim.

Dvojica ministara potpisala su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Makedonije o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko – konzularnih predstavništava.

Nakon sastanaka, ministar Dačić je na konferenciji za novinare ocenio da su odnosi dve zemlje poslednjih godina u velikom usponu i da bi takvu vrstu saradnje trebalo nastaviti.
„Srbija i Makedonija su prijateljske zemlje i interes nam je da naši odnosi budu što bolji. Srbija podržava evropsku budućnost Makedonije i smatra da je ovaj region neopravdano godinama potcenjivan u odnosu na druge delove Evrope", istakao je Dačić i dodao da očekuje da se uskoro u Makedoniji održi i druga zajednička sednica vlada dveju zemalja.
Dačić je posetu Skoplju iskoristio da pozove makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da 16. i 17. decembra u Beogradu prisustvuje susretu kineskog premijera sa premijerima 16 zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. On je najavio da će se sa šefom makedonske diplomatije Poposkim ponovo sresti već sledeće nedelje u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, gde će biti održan sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana, kao i sledećeg meseca na skupu u Beogradu, na kome će, osim ministara spoljnih poslova, učestvovati i ministri ekonomije.

Ministar Dačić ocenio je da će potpisani Sporazum o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko – konzularnih predstavništava omogućiti racionalno raspolaganje resursima i najavio da bi uskoro trebalo da se definiše u kojim će to zemljama biti.

„Srbija i Makedonija su važni ekonomski partneri čiji obim razmene iznosi oko 850 miliona evra godišnje", naglasio je Dačić, i dodao da je u interesu obe zemlje da zajednički nastupaju na trećim tržištima.

 

 

 

Ključne reči: Makedonija Ivica Dačić