gototopgototop
četvrtak, 11. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u zvaničnoj poseti Azerbejdzanu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić u poseti Azerbejdzanu Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji je bio u zvaničnoj poseti Republici Azerbejdzan, sastao se juče sa najvišim državnim zvaničnicima te zemlje.

Šef srpske diplomatije razgovarao je sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevom, premijerom Arturom Rasizadeom, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Elmarom Mamadjarovom.

U razgovoru sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevom potvrđen je visok nivo saradnje i razumevanja između dve zemlje i podvučen obostrani interes za dalje unapređenje odnosa u svim oblastima.

Tokom susreta sa predsednikom Vlade Azerbejdzana Arturom Rasizadeom ocenjeno je da je privredna saradnja dve zemlje daleko ispod njihovih interesa i potencijala, te da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena jačanju trgovinsko-ekonomskih i energetskih veza dve zemlje.

U sadržajnom razgovoru sa šefom diplomatije Azerbejdzana Elmarom Mamadjarovom razmotrena su najvažnija pitanja iz oblasti bilateralne saradnje, a obe strane ukazale su na potrebu nastavka rada na kompletiranju ugovorno-pravne baze i jačanju ekonomskih veza. Tokom razgovora, posebna pažnja posvećena je najaktuelnijim međunarodnim temama.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanaka, ministar Dačić istakao je da su Srbija i Azerbejdzan prijateljske zemlje i da, bez obzira na težnju ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija, takođe, želi da izgrađuje dobre odnose sa zemljama koje nisu članice EU.
On je ponovio da saradnju dve zemlje treba razvijati u svim segmentima, od političkih, preko ekonomskih, do kulturnih, sportskih i obrazovnih.
„Radićemo dalje na implementaciji Deklaracije o Strateškom partnerstvu između Azerbejdzana i Srbije", rekao je Dačić i istakao da ekonomska saradnja dve zemlje još nije na visokom nivou, čemu u narednom periodu treba posvetiti značajnu pažnju.

Ministar je podsetio da azerbejdzanska preduzeća, zajedno sa srpskim, uspešno realizuju izgradnju deonice autoputa u Srbiji.
„Takođe, otvoreni smo da razgovaramo o drugim projektima, investicijama, učešću azerbejdzanskih kompanija u privatizacionom procesu u Srbiji ili drugim investicijama", rekao je Dačić i najavio da će uskoro biti održani biznis forum i sednica međudržavnog mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje.

Napominjući da će predsedavanje OEBS sledeće godine biti veliki izazov za Srbiju, imajući u vidu akteulnu političku i bezbednosnu situaciju u Evropi, Dačić je naglasio da će se truditi da maksimalno i konstruktivno doprinese pronalaženju mirnih rešenja za konflikte koji postoje.

„Kao predsedavajući OEBS, želim ozbiljno da se bavim tim temama i doprinesem rešenju svih tih konflikata, a to je velika odgovornost za Srbiju", istakao je šef srpske diplomatije.

„Visoko cenimo stav Azerbejdzana o teritorijalnom integritetu Srbije i stav da se politička pitanja moraju rešavati dijalogom, kao i da se pitanje teritorijalnog integriteta ne može rešavati silom", rekao je Dačić dodajući da Srbija iz svog iskustva zna da je dijalog jedini pravac za rešenje sukoba.

Sastanak ministra Dačića sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevim

 

Sastanak ministra Dačića sa premijerom Azerbejdzana Arturom Rasizadeom

 

Sastanak ministra Dačića sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdzana Elmarom Mamadjarovim

 

Konferencija za novinare ministra Dačića i ministra Mamadjarova

 

Polaganje venca ministra Dačića na kompleksu "Večni plamen"

 

Ministar Dačić položio venac na grob nacionalnog lidera Hejdara Alijeva

Ključne reči: Azerbejdžan Ivica Dačić