gototopgototop
četvrtak, 28. avgust 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Evropske integracije najbrži put do visokih standarda-Dačić na Konferenciji o Zapadnom Balkanu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić istakao je na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja se danas održava u Berlinu, da je Zapadni Balkan region mira i stabilnosti, koji očekuje brzo pristupanje Evropskoj uniji. Ministar Dačić, jedan od učesnika na ministarskom panelu nazvanom: „Ekonomsko upravljanje i približavanje EU", zahvalio se Vladi Savezne Republike Nemačke i ministru inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajeru na inicijativi i ličnom angažmanu da se ova konferencija održi.

Ministar Dačić naglasio je da je novi pristup EU, po kome će poglavlja 23 i 24, koja se odnose upravo na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, biti otvorena na samom početku pregovaračkog procesa, u najboljem interesu država kandidata za članstvo. „Evropske integracije su najefikasniji i najbrži način da dostignemo visoke standarde u ovim oblastima, ključnim za sveobuhvatni razvoj države i društva i obezbeđivanje ekonomskog rasta i društvenog prosperiteta. Prioriteti Srbije su izgradnja pravne države i vladavine prava, što su, ujedno, i preduslovi za privlačenje stranih investicija i aktiviranje malog i srednjeg preduzetništva u zemlji", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da su tokom 2013. godine usvojene Strategija reforme pravosuđa i Strategija za borbu protiv korupcije, koje detaljno preciziraju sve mere i rokove za implementaciju.

Kada je reč o unapređenju zakonodavnog procesa u ovim važnim oblastima, Dačić je naglasio da je za Srbiju značajna pomoć EU, kao i bilateralna pomoć i podrška država kao što je Nemačka.

Šef srpske diplomatije podvukao je da treba uložiti napore kako bi se, zbog potencijalnih investitora, poboljšali zakonodavni okviri i primena zakona, te izgradila kultura koja ima „nulti stepen tolerancije" prema korupciji.

Ministar Dačić je rekao da Srbija ne očekuje od EU popuštanja kad je reč o ispunjavanju kriterijuma za članstvo i da je spremna na produbljivanje saradnje u cilju ubrzanja evropske integracije regiona, kako sa onima koji su u procesu evropskih integracija odmakli dalje od Srbije, tako i sa onima kojima tek predstoje značajni koraci na tom putu.

„Smatramo značajnim da na tom putu svako napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama, bez nametnutog ujednačavanja tempa", zaključio je ministar Dačić u svom obraćanju.