gototopgototop
petak, 25. jul 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Nema novih pritisaka zbog Rusije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićPotpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS, da nema novih pritisaka na Srbiju da podrži sankcije prema Rusiji, posle pada malezijskog aviona u Ukrajini. Srbija brani teritorijajlni integritet Ukrajine, ali ne može ga braniti više nego što bi branila teritorijalni integritet Srbije, poručio je Dačić.

Ministar Dačić rekao je nema novih zahteva da se Srbija opredeli za jednu ili drugu stranu. Prema njegovim rečima, i od ranije su postojali zahtevi da Srbija u skladu sa pregovaračkim poglavljem 31 ima obavezu da postepeno, dok se ne zatvore pregovaračka poglavlja, usaglašava svoju spoljnu i odbrambenu politiku sa politikom EU.

"Svih ovih godina je bio uzlazni trend u tome, prošle godine procenat usaglašenosti bio je 90 odsto, imajući u vidu sve ono što je bilo u vreme tehničke vlade, taj procenat opao je u prva tri meseca ove godine, ali od kada je formirana nova vlada, od 27. aprila i od kada sam ja preuzeo resor spoljnih poslova, Srbija se pridružila odlukama EU u 10 slučajeva, a u četiri nije", rekao je Dačić.

Sva četiri slučaja su vezana za Ukrajinu, kaže Dačić i dodaje da nije sporna Ukrajina, sporne su odredbe rezolucija koje se tiču sankcija prema Rusiji.

"Srbija će svoju spoljnu politiku usmeravati ka usaglašavanju, vodeći računa o svojim nacionalnim i državnim interesima, kao što to rade i druge zemlje, samo što su njihove pozicije drugačije u odnosu na Srbiju. Oni svoje međusobne razlike usaglašavaju u procesu donošenja odluka, a Srbija nije deo procesa donošenja odluka i zato je u poslednje vreme bila priča da li mi morami ili ne moramo, mi nemamo oko toga velike sporove sa EU", ističe Dačić.

Šef diplomatije kaže da je Srbija suverena zemlja koja gleda svoje nacionalne i državne interese i njena pozicija je potpuno jasna.

Prema njegovim rečima, Srbija ne podržava narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice UN.

"Pojam zemlje se različito tumači čak i od onih koji Srbiju danas kritikuju zašto ne podržava više sankcija protiv Rusije, zato što neko pod zemljom može da tumači i Kosovo. Srbija brani teritorijajlni integritet Ukrajine, ali ne može ga braniti više nego što bi branila teritorijalni integritet Srbije, a pri tome se zapadne zemlje u tome nisu proslavile", kaže Dačić.

Srbiji niko nema pravo da deli lekcije, ko je narušio naš teritorijalni integritet jer mi smo isto tako očekivali da prilikom našeg terotorijalnog integriteta se oglase sve zemlje članice UN, rekao je Dačić.

"Shodno tome, želim da kažem šta je naš nacionalni državni interes - da razvijamo dobre odnose sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama", ističe ministar.

Prema njegovim rečima, ekonomski i nacionalni interes je da se izgradi "Južni tok". Predstavnici ukrajinske vlade u parlamentu su rekli da su protiv "Južnog toka" jer Ukrajina time gubi, kaže Dačić.

"Srbija gubi zbog toga što neko zaustavi gas u toj jedinoj trasi koja dolazi ka Srbiji. Srbija će od Južnog toka zarađivati do 500 miliona evra godišnje od tranzita, da ne govorimo o građevinskim firmama koje će učestvovati u gradnji", kaže Dačić.

Znamo koji je naš put, ali na tom putu ima različitih primera i kada je reč o obaranju malezijskog aviona, kaže Dačić, Srbija to najoštije osuđuje i traži nezavisnu istragu i svako ko je to uradio mora da snosi najžešće sankcije i konsekvence.

"Mi sa druge strane kao prijatelji Rusije ne možemo ni da podržimo svaki potez koji je za osudu. Bez obzira da li neko sad sumnjiči Rusiju sa dokazima ili bez dokaza, pošto se uglavnom sumnja na proruske snage, Srbija traži nezavisnu istragu i ne sme da bude uvučena u sukobe, već će ona biti faktor rešavanja sukova, sledeće godine kao predsedavajući OEBS-u", istakao je Dačić.

Što se tiče evropskog puta, Srbija želi da bude partner EU, kaže Dačić.

Govoreći o kongresu SPS-a i izborima unutar te stranke, koji će kako je ranije najavio najverovatnije biti održan 14. decembra, Dačić tvrdi da ohrabruje svoje stranačke kolege da na njih izađu ukoliko imaju program sa kojim mogu da se kandiduju.

"Voleo bih da mi neko bude protivkandidat sa drugačijim programom i politikom... Ako imate drugačiji program, kandidujte se, ako ne, onda prihvatite moj program", rekao je Dačić i dodao da će izbori u stranci biti demokratski.

Inače, Glavni odbor SPS-a će na današnjoj sednici razgovarati i o radu Vlade Srbije.

"Mislim da smo pokazali rezultate koji opravdavaju to što se nalazimo u vladi", poručio je Dačić, navodeći da unutar vlade nije bila nijedna kriza koja bi ugozila njen rad.