gototopgototop
petak, 27. jun 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odnosi Srbije i Svete Stolice ocenjeni kao dobri
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - MambertiPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama, nadbiskupom Dominikom Mambertijem, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 27. juna do 1. jula 2014. godine.
Ovo je prva poseta visokog zvaničnika Svete Stolice nakon 11 godina, koja će svakako dati dodatni impuls intenziviranju političkog dijaloga i otvoriti perspektive za unapređenje saradnje. Tokom razgovora, razmatrana su pitanja iz oblasti bilateralnih odnosa, evropskih integracija Srbije, odnosa države prema restituciji crkvene imovine, kao i zajedničke saradnje u okviru međunarodnih organizacija.
Obostrano je ocenjeno da su odnosi između Srbije i Vatikana dobri.
Ministar Dačić je istakao da Srbija politički želi da se sa Svetom Stolicom što bolje razume po pitanjima od zajedničkog interesa. MIP Mamberti je izrazio zadovoljstvo što je došlo do ove posete. Još jednom je potvrđen stav Svete Stolice o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i o podršci evrointegracijama Srbije.
Srpski šef diplomatije zahvalio je na papinom javnom apelu za pomoć postradalim područjima u Srbiji i upućenoj humanitarnoj pomoći od strane Svete Stolice i Karitasa. Izneo je i da Srbija posebno vrednuje angažovanje Svete Stolice na zaštiti kulturnog i verskog nasleđa na KiM.
Govoreći odnosu države prema restituciji imovine Rimokatoličkoj crkvi, ministar Dačić je istakao da je odnos države prema vlasništvu svih verskih zajednica isti i da se restitucija mora zakonski rešavati prema postulatima pravne države.
Nakon razgovora, potpisan je Sporazum u oblasti visokog obrazovanja Srbije i Svete Stolice, što je ocenjeno kao važan korak u bilateralnim odnosima dve zemlje, koji stvara okvire za dalju saradnju.
Na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon susreta, ministar Dačić se osvrnuo na mogućnost papine posete Srbiji, i istakao da je, sa državnog aspekta, u našem interesu da papa Francisko poseti Srbiju
Ključne reči: Sveta Stolica Ivica Dačić