gototopgototop
subota, 24. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić: Stanje u Obrenovcu mnogo bolje
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-obrenovacMinistar inostranih poslova Ivica Dačić, nakon što je zajedno sa evropskim komesarom za regionalni razvoj Johanesom Hanom obišao Obrenovac, ocenio je da je stanje u ovom gradu mnogo bolje nego prethodnih dana.

On je istakao da je veoma korisno da komesar na licu mesta vidi stanje kako bi on i cela komisija shvatili razmere tragedije koja nas je zadesila.

"Nismo zalazili u sve delove kanala, ali ono što smo videli je katastrofalno imajući u vidu da je ovo sedam ili osam dana nakon glavnog talasa, da se voda dalje ne povlači i da je pitanje kada će voda biti isušena. Tek nakon toga sledi obnova kuća", kazao je Dačić.

On je, na pitanje da li se može očekivati otkrivanje novih žrtava, rekao da su mu komandant Kriznog štaba i žandarmerije objasnili da i dalje postoje delovi Obrenovca koje treba ispitati, gde je velika dubina i gde treba pažljivo pristupiti.
"Nismo videli nikakve žrtve, a propo svih priča koje se pojavljuju po raznim izvorima. Veoma je važno da svi imaju jednu vrstu međusobne odgovornosti. Nema potrebe da se kriju podaci. S druge strane nije dobro da mi unosimo određene elemente koji nemaju veze sa realnošću i samo komplikuju situaciju", poručio je Dačić.

Istovremeno je zahvalio svim državama članice Evropske unije, ali i sveta i Evropskoj komisiji za pomoć koja je do sada pristigla.

Dačić je kazao da je cilj Srbije da Evropskoj komisiji prosledi podatke o šteti koji su realni, da se ne desi da u evaluaciji precenimo štetu, čemu smo, kako je dodao, skloni. Zbog toga je odlučeno da se u proceni primenjuje metodologija EU.

Na procenjenu štetu do 175 miliona evra Srbija iz Fonda solidarnosti može očekivati pomoć u visini od 2,5 odsto iznosa štete, a na sve iznad toga, na pomoć u visini od šest odsto.

 
PPV i MSP I. Dačić: Još postoje delovi Obrenovca koji su pod vodom 

Izvor: Tanjug


PPV i MSP I. Dačić o utvrđivanju štete nastale poplavama 

Izvor: Tanjug