gototopgototop
subota, 24. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV I MSP I. Dačić I evropski komesar za regionalni razvoj J. Han obišli Obrenovac
+ larger fontnormal font- Smaller font
Poplava u SrbijiPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obišao je danas sa komesarem Evropske unije za regionalni razvoj Johanesom Hanom Obrenovac, koji je najviše stradao u poplavama i tom prilikom je naglašeno da Srbija može da računa na pomoć EU.

Dačić je, u izjavi novinarima, rekao da je evropskog komesara, prilikom nedavnog boravka u Briselu, zamolio da dođe i na licu mesta se uveri u razmere tragedije koja je zadesila Srbiju.

"Za nas njegova poseta veoma mnogo znači jer ima političku poruku a to je da će EU pomoći Srbiji", naglasio je Dačić dodajući da je za našu zemlju sada važno "a u čemu očekujemo pomoć Hana kao komesara, da se uradi dobro sročen zahtev za dobijanje sredstava iz Fonda solidarnosti EU".

Dačić je objasnio da će komisija, na čijem čelu je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u narednih deset nedelja najkasnije utvrditi štetu, i to sveukupnu, nezavisno da li je u javnom ili privatnom sektoru.

Prema Dačiću, Han je obećao da će našoj administraciji pomoći u formulisanju molbe, nakon čijeg podnošenja sledi provera, a posle odluke Evropske komisije saglasnost treba da daju Evropski parlament i Savet EU.

On je podvukao da je važno da što pre završimo naš deo posla, kako bi EU mogla da što pre donese odluku.
"Nadamo se da bismo mogli sve da stignemo da završimo do septembra, a to znači da do jula podnesemo zahtev", ukazao je Dačić.

On je naveo da je Fond solidarnosti samo jedan od mehanizama, a da su drugi IPA i razvojni fondovi, donatorske konferencije, bilateralna pomoć.

Istovremeno je podvukao da je Srbija u ovom potpuno ravnopravna sa svim zemljama članicama EU, kada je reč o korišćenju fondova, i dodao da je visina štete takva da nas "nažalost kvalifikuje za fond solidarnosti".

Komesar Han je poručio da će EU zasigurno podržati Srbiju i, takođe, naglasio da se u ovoj situaciji Srbija tretira kao svaka članica EU, te da se na nju primenjuju sve mere asistencije i Fond solidarnosti, kao što bi to bio slučaj sa članicama.

"U tako teškoj situaciji to je pozitivan znak. Srbija ne može samo danas i sutra računati na Evropu već i ubuduće", podvukao je Han, koji je izrazio saučešće porodicama žrtava, rekavši da ne može ni zamisliti kako je bilo pre par dana, videvši današnje stanje u Obrenovcu koje je i dalje veoma teško.

U poseti Obrenovcu, zajedno sa evropskim komesarom, bili su i ministarka Mihajlović, kao i ministar energetike Aleksandar Antić.


PPV i MSP I. Dačić i evropski komesar za regionalni razvoj J. Han obišli Obrenovac 

 

PPV i MSP I. Dačić o poseti komesara Evropske unije za regionalni razvoj Johanesa Hana 

Izvor: Tanjug


PPV i MSP I. Dačić u Obrenovcu: Da što pre utvrdimo štetu od poplave 

Izvor: Tanjug