gototopgototop
sreda, 21. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV i MSP I. Dačić u Briselu razgovarao o pomoći EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - HanPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić predvodio je danas delegaciju Vlade Srbije koja se u Briselu sastala sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johanesom Hanom.

Ministar Dačić je posle sastanka izjavio da je ovaj susret važan jer je u Hanovoj nadležnosti Generalni direktorat za regionalnu i urbanu politiku koji upravlja Fondom solidarnosti.

"EU će pomoći Srbiji u pravljenju same aplikacije za pomoć pošto se mi prvi put suočavamo sa tim pitanjima", objasnio je Dačić, i istakao da je bitno da se što pre okončaju ove procedure, kako bismo u najkraćem mogućem roku mogli da koristimo ta sredstva.

Dačić je negirao da je reč o sumi od pola milijarde ili milijardu evra, i podvukao da je svakako reč o značajnim sredstvima.

Ministar Dačić je objasnio i da je potrebno da saglasnost daju Evropska komisija, Evropski parlament, ali i Savet EU.
"Imamo rok od 10 nedelja, krajnji rok je avgust. Što ranije apliciramo, to će rokovi za odlučivanje i dobijanje sredstava biti kraći. Reč je fondu gde postoje jasni procenti, a sigurno je reč o više desetina miliona evra", objasnio je Dačić, i dodao da je komesar Han prihvatio poziv da dođe u Beograd već u subotu.

U delegaciji Vlade Srbije bili su ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikša Vušurević.


Sastanak ministra Dačića sa komesarom Hanom

 

Govor ministra Dačića nakon sastanka sa komesarom Hanom