gototopgototop
ponedeljak, 19. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Otvoren račun u Briselu za prikupljanje pomoći
+ larger fontnormal font- Smaller font
poplaveMinistarstvo spoljnih poslova dalo je jasne instrukcije svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu da otvore namenske račune, a u Briselu je otvoren jedan globalni račun za pomoć pogođenima u poplavama na koji se novac može uplaćivati Pejpalom iz 193 zemlje, izjavio je danas generalni sekretar MSP Veljko Odalović.

Odalović je na sednici skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu precizirao da je račun u Briselu otvoren, jer tokom proteklog vikenda banke u većini država nisu radile, a da će se sav novac slivati na namenski račun Vlade Srbije.

Odalović je najavio da će Vlada Srbije formirati posebno telo koje će utvrditi šta to država mora da uradi kako se ovakav scenario ne bi ponovio, na primer iduće godine u ovo vreme.

On je takođe precizirao da će ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas obići Obrenovac zajedno sa ambasadorima iz Beograda, kako bi na terenu sagledali situaciji u kako bi im bilo predočeno na najdirektniji način kakve su posledice poplava i koje se mere preduzimaju na spašavanju ugroženih.

U misijama i DKP-ima organizovana su obavezna 24-satna dežurstva kako bi Srbi iz dijaspore i svi koji žele da pomognu to mogli da učine, rekao je Odalović i naglasio da je svaka pomoć dobrodošla, pa makar to bilo jedno ćebe i deset pelena i da niko neće biti vraćen bez obzira na to koju količinu pomoć donese.

Prema njegovim rečima, u zemlju je već počela da stiže organizovana pomoći Srba iz dijaspore i sveta i zato je od susednih zemalja zatraženo da olakšaju administrativne procedure na granicama, kako bi ona što pre bila i dopremljena tako gde je potrebna.

Pomoć je najavila i Er Srbija, dodao je Odalović i naglasio da se redovnim linijama prevoze manje količine humanitarne pomoći, a da će, ukoliko bude potrebe, biti organizovani i posebni letovi.

MSP ima svakodnevnu i stalnu komunikaciju i koordinaciju sa Sektorom za vanredne situacije, Crvenim krstom i Ministarstvom zdravlja, takođe je naveo Odalović.

Govoreći o novcu koji će biti prikupljen i koji državljani Srbije uplaćuju na namenske račune, Odalović je rekao da će on biti upotrebljen najpre za saniranje štete koja je nastala katastrofalnom poplavom, a zatim za obnovu koja će sigurno trajati.

"Sve će biti transparentno, znam da će biti onih koji su vezani za svoj kraj i koji će hteti da se od novca koji su poslali obnovi ili izgradi škola u njihovom mestu ili nešto drugo i pokušaćemo da to i omogućimo", rekao je Odalović.

Sednici je prisustvovao i šef Kriznog štaba MSP Zoran Djurišić koji je rekao da je DKP-ima rečeno da preporuče državljanima Srbije da šalju novac i robu koja nedostaje.

On je ponovio da su upućena pisma susednim zemljama da olakšaju prelaz preko njihovih granica humanitarnoj pomoći, a da su pozitivni odgovori već su stigli iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske.