gototopgototop
понедељак, 16. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Београд ће и даље уживати пуну подршку Финске на путу ка ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - ТуомиојаШефови дипломатија Србије и Финске Иван Мркић и Ерки Туомиоја сложили су се данас да не постоји ниједан проблем у билетаралним односима две земље, најавили споразум о заштити и промоцији инвестиција и потврдили да ће Београд и даље уживати снажну подршку Финске на путу ка ЕУ.
Мркић је на заједничкој конференцији за новианре истакао да је Финска увек снажно подржавала Србију на плану евроинтеграција, што је посебно доказано 28. јуна када су доношене важне одлуке за нашу земљу.
"Финска је увек била за проширење ЕУ и ми то поштујемо", рекао је Мркић.
Он је додао да две земље нису задовољне обимом трговинске размене који би могао да буде већи.
Мркић је, међутим констатовао да у Србији тренутно послује око 60 фирми из Финске и да сви показатељи говоре да ће их бити и више.
Он је најавио да ће ускоро бити постигнут Споразум о заштити и промоцији инвестиција.
Мркић је додао да је финског колегу информисао и о току дијалога Београда и Приштине, а посебно о припремама за локалне изборе на Косову и Метохији 3. новембра.
Одговарајући на питање новинара о улози Србије у региону, Мркић је истакао да је Србија учинила све што је у њеној моћи да те односе побољша.
"Мислим да Србија никад није имала боље односе са суседима него данас", рекао је Мркић.
Фински министар је позитивно оценио развој догађаја у Србији, посебно када је реч о путу ка ЕУ.
"Финска је увек подржавала проширење ЕУ, па у том контексту и Србију. Очекујемо да преговори о чланству почну крајем године", рекао је он.
На питање новинара да ли мисли да постоје шансе да Србија постане чланица ЕУ до 2020. године, он је одговорио да нема ништа против тога, али да ће то зависити пре свега од конкретног рада на поглављима и прилагођавања српског законодавства.
Туомиоја је рекао да је Финска спремна да Србији пружи подршку и пренесе своја искуства када Србија и званично почне преговоре са ЕУ.
Како је рекао, билатералних проблема нема, али су трговина и инвестиције питања на којима се увек може порадити.
"Честитам на крају српском руководству на томе како је радило протеклих годину дана на нормализацији односа са суседима и отварању пута ка ЕУ", закључио је Туомиоја.

Мркић и министрар спољних послова Финске


Сусрет министра спољних послова Србије Ивана Мркића и Туомиоја"

Кључне речи: Финска Иван Мркић