gototopgototop
subota, 05. april 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
MSP Ivan Mrkić učestvovao na sastanku sa MIP EU i država kandidata za članstvo u EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
SERBIA EUMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić učestvovao je danas u Atini na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova 28 zemalja članica EU i zemalja kandidata za članstvo - Srbije, Makedonije, Crne Gore i Turske.

Ministar Mrkić je nakon sastanka izjavio Tanjugu da je tema razgovora bilo Istočno partnerstvo, kriza u Ukrajini, kao i da je bilo govora o Siriji i drugim žarištima.
„Srbija je u razgovoru bila puno puta pomenuta, u devedeset odsto slučajeva krajnje benevolentno i sa razumevanjem u pogledu pozicije Beograda prema situaciji u Ukrajini."

Ponovljen je naš stav da će uskoro biti oformljena snažna Vlada, shodno volji naših građana, koji su se nedavno odlučivali na izborima, i da će ta Vlada izneti svoje stavove, ne samo principijelne, nego i stavove o pojedinim događajima u vezi s raznim kriznim žarištima, uključujući Ukrajinu.

Ministar Mrkić razgovarao je ovom prilikom i sa domaćinom ministarskog sastanka Ketrin Ešton, Visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, o njenim planovima da poseti krajem aprila Beograd.

Na marginama sastanka u Atini ministar Mrkić imao je odvojene bilateralne razgovore s ministrom spoljnih poslova Španije Hoseom Manuelom Garsija-Margaljom i novom šeficom italijanske diplomatije Federikom Mogerini, kao i drugim kolegama.

Učešće ministra Mrkića na sastanku u Atini je još jedan u nizu susreta koji ukazuju na unapređenu dinamiku odnosa sa EU od početka pregovora o pristupanju Republike Srbije Uniji. Takođe, predstavlja potvrdu partnerskih odnosa i kontinuiranog dijaloga na svim nivoima.

Podsećamo da je šef srpske diplomatije u februaru prisustvovao radnoj večeri čiji je domaćin bila Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU K. Ešton.