gototopgototop
utorak, 18. februar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministara inostranih poslova članica Procesa Saradnje u JIE
+ larger fontnormal font- Smaller font
Neformalni sastanak ministara inostranih poslova članica Procesa Saradnje u JIE (PSuJIE) održan je danas u Bukureštu. Pored generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju (RSS), na skupu su učestvovali i predstavnici spoljnopolitičke službe EU, Evropske komisije i Severnoatlantskog saveza.

Učesnici sastanka potvrdili su relevantnost Procesa saradnje u JIE kao izvorne regionalne inicijative za integraciju regiona u EU.

Na sastanku je potvrđeno da svi u regionu dele evropske ideje i da su opredeljeni za mir, stabilnost i razvoj regiona.

Ocenjeno je da zaostajanje država regiona za ostatkom evropskog kontinenta može biti prevaziđeno aktivnim uključivanjem u zajedničke projekte, pre svega u oblastima infrastrukture, saobraćaja, energetike i drugim, a u bliskoj saradnji sa RSS i EU. Izražena je solidarnost i podrška PSuJIE kako bi se rešili problemi u regionu, pri čemu je posebna pažnja posvećena Bosni i Hercegovini u svetlu najnovijih događaja u ovoj državi.

Potvrđena je podrška formiranju ad hoc ekspertske grupe sa zadatkom da, četrnaest godina nakon osnivanja PSuJIE, iznađe načine za osavremenjivanje Procesa, produbljivanje saradnje i promociju regiona, kao i prilagođavanje novonastalim procesima u JIE.