gototopgototop
ponedeljak, 28. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministarski sastanak u Bukureštu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićMSP Ivan Mrkić učestvovao je danas, na poziv svog rumunskog kolege Titusa Korlaceana, na Ministarskom sastanku koji je, uoči Drugog godišnjeg foruma Strategije EU za dunavski region, održan u Bukureštu.

Godišnji forum Strategije EU za dunavski region organizuje Evropska komisija, sa ciljem uključenja ciljeva Strategije u postojeće projekte EU, a očekuje se da ovogodišnji forum okupi preko 700 učesnika.

Na Ministarskom sastanku razmenjena su mišljenja o produbljivanju saradnje u dunavskom regionu, koji je sve značajniji i sve više poprima obeležje i unutrašnjeg razvojnog pitanja Evropske unije.

MSP Ivan Mrkić je u svom istupanju na sastanku istakao značaj koji pridajemo Strategiji EU za dunavski region i sinergiji između regionalnih inicijativa EU i postojećih mehanizama saradnje u regionu. Ukazao je na potrebu boljeg pristupa zemalja koje nisu članice EU transnacionalnim i prekograničnim projektima koji se finansiraju iz fondova EU, pre svega u oblasti transporta, zaštite životne sredine, energije i informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

Sastanak je završen usvajanjem Zajedničke deklaracije ministara inostranih poslova, sa ciljem da se do sledećeg sastanka, 2014. godine u Beču, preduzmu konkretne aktivnosti ka implementaciji ciljeva Strategije EU za dunavski region.

Na sastanku su, između ostalih, učestvovali i Johanes Han, komesar EU za regionalnu politiku, MIP Bugarske Kristijan Vigenin, zamenik ministra inostranih poslova Litvanije u svojstvu predsedavajuće zemlje EU Vitautas Leskevicius, ambasador Nemačke u Rumuniji, visoki predstavnici ministarstava inostranih poslova Češke, Mađarske, Slovačke, Ukrajine, Moldavije, Hrvatske, BiH i drugih zemalja regiona.