gototopgototop
utorak, 15. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić: „Hrvatska prva da povuče tužbu“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan Mrkić- Redosled poteza je jasan. Hrvatska je prva podnela tužbu protiv Srbije i ona prva treba i da je povuče.

Tako je dogovarano u svim mojim susretima sa koleginicom Vesnom Pusić, dakle da konsekutivno obavimo povlačenje - kaže u razgovoru za Danas Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova Srbije, komentarišući navode hrvatskih medija da zvanični Zagreb „ipak neće povući tužbu za genocid protiv Srbije". Prema rečima šefa srpske diplomatije, „vreme u kome smo jedni druge zasipali tužbama i kontratužbama treba da ostane iza nas".

Komentarišući crnogorsku inicijativu za osnivanje balkanske šestorke, Mrkić je rekao da je Srbija kada je orvi put čula za to, iznela da je otvorena za svaki vid okupljanja koji zbližava zemlje u regionu i učvršćuje njihovu saradnju. Istovremeno smo skrenuli pažnju da smo protiv dupliranja postojećih regionalnih inicijativa i proliferacije novih, koje ne bi bile ispunjene odgovarajućim sadržajem. U Njujorku jeste bilo razgovora o okupljanju balkanskih zemalja pod okriljem takozvane inicijative „Zapadni Balkan šest plus dva". Na tom skupu su moj crnogorski kolega Igor Lukšić i komesar za proširenje EU Štefan File objasnili suštinu inicijative. Međutim, reakcije prisutnih kolega nisu bile entuzijastične, upravo zbog utiska da se time dupliraju već postojeće inicijative. Dogovoreno je da se održi još jedan sastanak na kome bi pokretači inicijative i gospodin File dodatno predstavili njene ciljeve i mogućnosti da doprinese konkretnoj dobrobiti celog područja, kroz realizaciju nekih vitalnih projekata od regionalnog značaja. Ponavljam, o svemu što može da zaživi, a vodi jačanju regionalne saradnje i ubrzanju puta ka EU, Srbija pozitivno misli, otvorena je i spremna da podrži.

Kada je reč o merama štednje koje je najavalia Vlada Srbije, šef srpske diplomatiije kaže: Otkako sam preuzeo MSP, uveli smo mere štednje. U tu svrhu osnovali smo čak i posebnu radnu grupu sa ciljem da ustanovi gde sve i kako možemo racionalnije da trošimo sredstva - od zakupa rezidencija ambasadora, preko službenih putovanja, do najsitnijih potrepština. Dakle, ne razmećemo se. Priroda našeg posla je takva da moramo da putujemo, spoljna politika se ne vodi iz kabineta. Ali i putovanja smo maksimalno ograničili, zemlja je u krizi, mi to shvatamo, razumemo da su mere štednje neophodne i primenjujemo ih sami. Ide se samo tamo odakle se očekuje neki berićet za Srbiju. Osim toga, troškovi za reprezentaciju su maksimalno redukovani, u ambasadama i konzulatima je minimalan broj zaposlenih, plate godinama nismo menjali... Štedimo gde god možemo, rasipanja nema, poručuje Mrkić