gototopgototop
petak, 04. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poseta Matici srpskoj - Društvu članova u Crnoj Gori
+ larger fontnormal font- Smaller font
matica crna goraAmbasador R. Srbije u CG 3oran Bingulac posetio je prostorije Matice srpske -Društva članova u Crnoj Gori i tom prilikom imao sastanak sa predsednikom Društva dr Dragom Perovićem i njegovnm saradnicima.

Predstavnici Društva predočili su ambasadoru aktivnosti kojima se ova organizacija bavi u CG, a usmerene su pre svega na negovanju, razvijanju i promovisanju srpskog jezika i kulture. Društvo se bavi naučnoistraživačkom, izdavačkom i arkivskom delatnošću, a od osnivanja 2010. godine realizovalo je preko stotinu kulturnih i naučnih projekata. Pored književno-naučnih tribina, organizovan je veliki broj promocija knjiga, izložbi, filmskih programa posvećenih srpskoj kinematografiji.

U tom smislu želeli bi nastave saradnju sa Ambasadom Srbije u Podgorici, koja je do sada uzimala učešće u organizovanju navedenih događaja i obezbeđivanju donatora za mnoge od njih. Podsetili su da su tokom ove godine Društvo članova Matice srpske u CG posetili i visoki srpski zvaničnici PR T. Nikolić, PV I. Dačić i MSP I. Mrkić i dali podršku aktivnostima Društva.

Ambasador Bingulac je rekao da visoko ceni aktivnosti Društva na promovisanju srpske kulture i jezika i da će Ambasada i dalje nastaviti blisko da sarađuje sa Društvom, odnosno da u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, pomaže realizaciju planiranih aktivnosti.
Ključne reči: Crna Gora