gototopgototop
sreda, 25. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: Srbija tražen sagovornik
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkic-LavrovŠef srpske diplomatije Ivan Mrkić ocenio je, u pauzi zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, da je Srbija danas tražen sagovornik na svetskoj sceni i da se njeni predlozi ozbiljno uzimaju u obzir, dodavši da do pre samo par godina to nije bio slučaj.

Mrkić je ponovio stav predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je posle susreta sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom rekao da je sada "mnogo prijateljskija atmosfera nego što je bila prošle godine kada je otpočeo svoj mandat".
"Mogao bih i da pojačam taj stav, jer u svim kontaktima, a ima ih stvarno puno, mi smo tražen sagovornik i sve ono što imamo kao predlog vrlo se ozbiljno uzima u obzir, a do pre par godina nije bio takav slučaj", rekao je Mrkić.

On se danas sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, sa kojim je bilo reči o predstojećoj poseti predsednika Vladimira Putina Srbiji.

"Razgovarali smo o tome kako idu pripreme za dolazak predsednika Putina u posetu Beogradu. Radimo na tome da sve pripremimo kako treba da bi što pre usledila poseta, nadamo se pre kraja ove godine", dodao je Mrkić.

Tema sastanka bilo je i Kosovo o kojem je ministar spoljnih poslova Srbije juče razgovarao i sa šefom diplomatije Omana Jusufom bin Alavi bin Abdulahom, koji mu je objasnio zbog čega ta zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i potvrdio da će zvanični Oman ostati pri tom stavu.

Principijelan je stav Omana da se ne svrstavaju ni na jednu stranu dok teče dijalog Beograda i Prištine, rekao je Mrkić.
Šef srpske diplomatije je tokom dana razgovarao i sa šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom, hrvatskom koleginicom Vesnom Pusić, a kako kaže, "nakratko se sreo i sa Enverom Hodzajem iz prištinskih vlasti", kome je izneo probleme koji postoje u vezi sa organizovanjem izbora.

"Objasnio sam mu koji nas njihovi stavovi sprečavaju da to uradimo onako kako je dogovoreno u Briselu", naveo je šef diplomatije Srbije, i dodao da će o tome možda još biti reči kako bi ti izbori potpuno bili usklađeni sa onim što je dogovoreno.

Pored šefa diplomatije Omana, Mrkić je juče razgovarao sa šefovima diplomatije Turske, BiH i Albanije, a sastao se i sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom.

Ministar Mrkić je juče održao sastanak trilaterale i sa kolegama iz BiH i Turske, Zlatkom Lagumdzijom i Ahmetom Davutogluom sa kojima je dogovorio da se na narednom sastanku u decembru u Beogradu istraže mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje i povećaju investicije u Srbiju i BiH.

Mrkić i omanski ministar su razgovarali o bilateralnim odnosima dve zemlje i saradnji u narednom periodu.
"Sada se dogovaramo da sa Omanom, kao značajnom državom Zaliva, upotpunimo naše prisustvo i cilj je da već sledeće godine tamo otvorimo naše ambasade", rekao je Mrkić.

On je rekao i da se planira poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića tom regionu.

Mrkić sa Sergejem Lavrovim


Mrkić sa Vesnom Pusić


Mrkić sa Vilijamom Hejgom