gototopgototop
subota, 21. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Obeležavanje Dana evropske saradnje, organizovano od strane Prekogrannčnog programa saradnje Srbija-Bugarska
+ larger fontnormal font- Smaller font
vidinU gradu Vidin 21.09.2013. održana je proslava Dana evropske saradnje, u organizaciji Tehničkog komiteta programa prekogranične saradnje Srbija-Bugarska. a pod pokroviteljstvom Ministarstva za regionalni razvoj Vlade Republike Bugarske. koje je zaduženo za administriranje projekata prekogranične saradnje R. Bugarske sa susednim državama.

Proslavi je sa bugarske strane prisustvovao predsednik Narodne skupštine R. Bugarske Mihail Mikov. ministarka za regionalni razvoj Desislava Terzijeva, načelnik okruga i predsednik opštine Vidin, predstavnik Trgovačko-industrijske privredne komore (BTPP) za okrug Vidin, kao i jedan broj narodnih poslanika iz regiona severozapadne Bugarske.

Sa srpske strane obeležavanju ovog dana prisustvovali su Ambasador R. Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus, Kristina Ašković iz Kancelarije za evropske integracije Vlade R. Srbije i EC Ambasade A. Milićević.

U toku oficijalnog dela proslave. prigodne govore su održali predsednik skupštine Mikov, ministarka Terzijeva i ambasador Ćurgus. U obraćanjima prisutnim građanima, među kojima je bilo i dosta građana R. Srbije, govornici su istakli neophodnost dalje podrške programu prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske, kako od strane političkih struktura dve države na republičkom i lokalnom nivou. tako i od strane Evropske komisije. Zajednički je konstatovano da ovaj program predstavlja značajan instrument za ubrzanje razvoja graničnih oblasti, koje spadaju u najnerazvijenije.

Prisustvo i javno obraćanje ambasadora Ćurgusa. koji se ovom prilikom založio za produbljivanjs saradnje dve države na polju bržeg ekonomskog razvoja pograničnih oblasti, ispraćeno je veoma srdačno, kako od strane zvaničnika R. Bugarske, tako i od strane prisutnih građana.
Ključne reči: Bugarska