gototopgototop
četvrtak, 19. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Prijateljstvo Srbije i Češke osnova za zajedničku budućnost
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - KohoutDve zemlje povezuje višedecenijsko prijateljstvo koje predstavlja osnovu za zajedničku budućnost u okviru EU, ocenili su u Beogradu, ministri spoljnih poslova Srbije i Češke Ivan Mrkić i Jan Kohout.

Kohout je poručio, da je Češka uvek podržavala put Srbije u EU i da će to uvek i činiti. " Dok Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana ne budu u EU, unija neće biti kompletna", rekao je šef češke diplomatije.

Prema njegovim rečima, Češka će nastaviti da pruža podršku Srbiji po tom pitanju ne samo na političkom nivou, već i na praktičnom - deleći iskustva u procesu pristupanja EU.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić, podsetio je da su diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni pre skoro 100 godina, i naglasio da Srbija i Češka imaju zajedničku sadašnjost i budućnost.

"Češka je uvek bila ona zemlja koja nas je podržavala u našem prioritetnom cilju - članstvu u EU. Uvek se izjašnjavala za to, da Srbija postane članica unije. Ova poseta je dokaz da se stalno konsultujemo i tražimo načine da ubrzamo taj proces i počnemo pregovore Srbije sa EU", rekao je srpski šef diplomatije.

Mrkić je ocenio, da su odnosi između dve zemlje izvrsni i da će u budućnosti stalno biti bolji.

Jedna od tema razgovora bila je i privredna saradnja, odnosno mogućnosti da Češka investira u energetski sektor i srpsku železnicu.

Mrkić je, takođe, najavio da će predsednik Češke Miloš Zeman doći u posetu Srbiji početkom naredne godine, a Kohout, da će sa Mrkićem razgovarati u Njujorku, naredne sedmice u okviru Generalne skupštine UN , a potom i u Pragu.

Sastanak Ivana Mrkića sa Janom Kohutom


Sastanak ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića sa češkim kolegom Janom Kohutom

Ključne reči: Češka Ivan Mrkić