gototopgototop
ponedeljak, 16. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Beograd će i dalje uživati punu podršku Finske na putu ka EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - TuomiojaŠefovi diplomatija Srbije i Finske Ivan Mrkić i Erki Tuomioja složili su se danas da ne postoji nijedan problem u biletaralnim odnosima dve zemlje, najavili sporazum o zaštiti i promociji investicija i potvrdili da će Beograd i dalje uživati snažnu podršku Finske na putu ka EU.
Mrkić je na zajedničkoj konferenciji za novianre istakao da je Finska uvek snažno podržavala Srbiju na planu evrointegracija, što je posebno dokazano 28. juna kada su donošene važne odluke za našu zemlju.
"Finska je uvek bila za proširenje EU i mi to poštujemo", rekao je Mrkić.
On je dodao da dve zemlje nisu zadovoljne obimom trgovinske razmene koji bi mogao da bude veći.
Mrkić je, međutim konstatovao da u Srbiji trenutno posluje oko 60 firmi iz Finske i da svi pokazatelji govore da će ih biti i više.
On je najavio da će uskoro biti postignut Sporazum o zaštiti i promociji investicija.
Mrkić je dodao da je finskog kolegu informisao i o toku dijaloga Beograda i Prištine, a posebno o pripremama za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 3. novembra.
Odgovarajući na pitanje novinara o ulozi Srbije u regionu, Mrkić je istakao da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da te odnose poboljša.
"Mislim da Srbija nikad nije imala bolje odnose sa susedima nego danas", rekao je Mrkić.
Finski ministar je pozitivno ocenio razvoj događaja u Srbiji, posebno kada je reč o putu ka EU.
"Finska je uvek podržavala proširenje EU, pa u tom kontekstu i Srbiju. Očekujemo da pregovori o članstvu počnu krajem godine", rekao je on.
Na pitanje novinara da li misli da postoje šanse da Srbija postane članica EU do 2020. godine, on je odgovorio da nema ništa protiv toga, ali da će to zavisiti pre svega od konkretnog rada na poglavljima i prilagođavanja srpskog zakonodavstva.
Tuomioja je rekao da je Finska spremna da Srbiji pruži podršku i prenese svoja iskustva kada Srbija i zvanično počne pregovore sa EU.
Kako je rekao, bilateralnih problema nema, ali su trgovina i investicije pitanja na kojima se uvek može poraditi.
"Čestitam na kraju srpskom rukovodstvu na tome kako je radilo proteklih godinu dana na normalizaciji odnosa sa susedima i otvaranju puta ka EU", zaključio je Tuomioja.

Mrkić i ministrar spoljnih poslova Finske


Susret ministra spoljnih poslova Srbije Ivana Mrkića i Tuomioja"

Ključne reči: Finska Ivan Mrkić